Німці прозріли! Шольц влаштував істерику – на всю країну: удар по Путіну. Історичне рішення – все відомо!

Канцлер Німеччини прокоментував відмову постачати зброю: “Допомагаємо іншими способами”.

Берлін допомагає Україні “іншими способами”. Так канцлер Німеччини Олаф Шольц прокоментував відмову постачати озброєння Україні, повідомляє.

“В останні роки федеральний уряд неодноразово ухвалював рішення не постачати летальну зброю Україні. На це є причини, які теж логічні. Проте ми, звичайно, дуже багато зробили для активної підтримки економічного розвитку та розвитку демократії в Україні, зокрема й тими фінансовими ресурсами, які у нас є. Також у межах наших міжнародних зобов’язань. І ми продовжуватимемо це робити”, — сказав Шольц.

25 січня, він зустрівся із президентом Франції Еммануелем Макроном. Лідери наголосили, що підтримують Україну та зазначили, що “Росія заплатить високу ціну, якщо нападе на Україну”.

Макрон також заявив, що цієї п’ятниці, 28 січня, збирається телефоном говорити з Путіним, щоб почути роз’яснення його намірів.

“Ми готуємо спільну реакцію та відповідь у разі агресії Росії. І, як було сказано, якщо буде агресія, буде і відповідь, і ціна буде дуже високою”, — заявив лідер Франції.

Нагадаємо, що Німеччина послідовно відмовляється давати Україні зброю для захисту від російської агресії та блокує постачання Києву озброєнь через НАТО. Зокрема, Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вважає, що дозвіл на продаж Берліном озброєнь для ЗСУ не принесе додаткової безпеки Україні.

Бербок наголосила, що “це можна зробити лише дипломатичним шляхом” – у нормандському форматі, на Раді НАТО-Росія та в рамках ОБСЄ. Згадати про 100-тисячне російське військо на кордоні з Україною Бербок забула.

Окрім цього, у травні 2021 року Німеччина ветувала постачання Україні каналами НАТО снайперських гвинтівок та антидронових систем. Проте у Берліні не поспішають офіційно коментувати інформацію ЗМІ. Як колишній, так і новий уряд ФРН уникає прямого коментування цієї ситуації, обмежуючись заявами про безумовну політичну підтримку України.

Більш того, 21 січня 2022 року WSJ повідомив, що Німеччина не дозволяє Естонії поставити Україні зброю німецького виробництва, яку має Таллінн.

Неназвані німецькі чиновники заявили, що тупикова ситуація – це результат давньої політики Німеччини щодо експорту зброї до напружених регіонів.

До слова, Україна домоглася від Німеччини слухань у бундестазі щодо загрози вторгнення Росії.

У четвер, 27 січня, у бундестазі відбудуться присвячені Україні слухання – вони пов’язані з загрозою нового вторгнення Росії. Про це написав у Twitter посол України у Німеччині Андрій Мельник.

Ініціювало слухання посольство України в Німеччині через позицію німецького уряду, який відмовляє у наданні ЗСУ військової допомоги.

За словами дипломата, тема дискусії у бундестазі: “Забезпечити мир у Європі – територіальну цілісність України не можна ставити під питання”. Мельник додав: у такий спосіб Україна хоче вкотре нагадати Берліну, що потрібно “рішуче діяти, щоб запобігти новому вторгненню”.

Ситуація з відмовою Німеччини постачати зброю та безглуздою аргументацією наштовхує на одну цікаву думку – німці розуміють небезпеку Путіна, але вони його бояться.

Про це заявив Роланд Фройденштайн, віце-президентом найбільшого аналітичного центру Центральної Європи GLOBSEC.

На думку експерта, питання постачання озброєння Україні є чи не найгострішою темою в німецьких політичних колах і стало неабияким іспитом для новоствореної урядової коаліції.

“Нещодавно у нас з’явилося дослідження про те, що німці думають про Володимира Путіна та його агресію. Виявляється, більшість не має ілюзій щодо російського лідера. Німці розуміють, що він небезпечний, але вони його бояться і не хотіли б конфлікту. Тому ці суспільні настрої схиляють Берлін до певної кооперації з Росією на сучасному етапі”, – прокоментував Роланд Фройденштайн.