Ось цей момент! Зеленський підняв прапор — Україна в ЄС?! Тільки не плачте, дочекалися!

Щоб переговори про вступ України до Євросоюзу стартували, Київ повинен був виконати сім рекомендацій Єврокомісії. Влада впевнена, що вдалося реалізувати практично всі вимоги. Експерти вважають, що Києву є над чим працювати, проте шанси для старту переговорів високі.

У грудні Україну очікує старт переговорів про вступ до Євросоюзу. Для цього Єврокомісія рекомендувала Києву виконати сім ключових рекомендацій, серед яких:

реформування Конституційного Суду;
судова реформа;
боротьба з корупцією;
реформування правоохоронних органів;
деолігархізація;
медіа законодавство;
законодавство з прав нацменшин

Давид Арахамія голова парламентської фракції» Слуга народу » вважає, що ВР прийняла 99,9% того, що вимагає Європейський союз для початку переговорів про вступ України до ЄС. В цілому, за словами Руслана Стефанчука (головаВерховної ради), Україна за рік виконала практично всі рекомендації, представлені з боку європейських інституцій. І робота продовжується.

У червні 2023 року в Брюсселі відзначили успіх, якого вдалося досягти Києву, незважаючи на повномасштабну війну РФ. За оцінкою Європейської Комісії, Україна виконала дві з семи вимог для початку переговорів про членство в Європейському Союзі. Йшлося про медіа законодавство, а також про успіхи судової реформи.

Решта п’ять рекомендацій мали певний прогрес. Наприклад, реформуванню Конституційного Суду ЄК поставила оцінку «добре», а в законодавстві з прав нацменшин, боротьбі з корупцією, відмиванням грошей і реформуванням правоохоронних органів, а також деолігархізацією відзначила» деякий » успіх.

«Прогрес є. Звіт буде помірно позитивним. Мова йде не про прикрашання дійсності, а про визнання прогресу, наприклад, є видатні антикорупційні справи, які можна назвати», – зазначав один з дипломатичних джерел ЄС.

Також Україна показала певний успіх у реформуванні Конституційного Суду: у липні парламент проголосував за євроінтеграційний закон Про уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді КСУ, а також посилив роль міжнародних організацій у відборі кандидатів. Правда, поки жоден конкурс за новим законом не відбувся.