Після смерті Кернеса. Відбувається немислиме – просто в Раді, гучний скандал. Ніхто не чекав! Країна на ногах

Рада зможе розглянути питання про призначення позачергових виборів міського голови Харкова після того, як отримає всі необхідні документи. На даний момент секретар міськради Ігор Терехов не надіслав два з трьох необхідних.

Управління у зв’язках із місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування відправило членам парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування службову записку, згідно з якою для розгляду питання призначення позачергових виборів мера Харкова не вистачає двох документів, які повинні були прийти від Харківської міськради. Про це повідомляє “Суспільне”.

Так, згідно з документом, для розгляду питання призначення нових виборів у ВРУ повинна була прийти три документи:

  • клопотання про призначення нових виборів від особи, яка виконує обов’язки мера;
  • копія свідоцтва про смерть Кернеса з печаткою Харківської міськради;
  • копія рішення Харківської міськради, яким “приймається до відома” факт смерті Кернеса.

Однак секретар Харківської міськради Ігор Терехов, виконуючий обов’язки мера Харкова, відправив до Верховної Ради лише один з цих документів, а саме клопотання про призначення нових виборів.

Про це стало відомо зі службової записки Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування апарату Верховної Ради за підписом керівника Управління Валентини Рудковської, передає “Громадське”.

Записку виданню надав заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський. Відповідні документи отримали всі члени комітету.

Відзначимо, що якщо ці документи не надійдуть на цьому тижні, то у Ради вже не буде можливості призначити вибори мера на останню неділю березня (потрібно призначати за 60 днів). А значить вибори може бути призначено на наступну можливу дату виборів – на вересень.

Раніше про те, що клопотання від Терехова прийшло в ВРУ без необхідних супровідних документів “Суспільному” розповідав і нардеп Віталій Безгін.

“Це виглядає виключно як політичний крок. Або ж супровідні документи через якусь помилку в комітет не дісталися”, – сказав Безгін.

Нагадаємо, мер Харкова Геннадій Кернес помер 17 грудня 2020 року у німецькій клініці Шаріте від ускладнень, викликаних коронавірусом. Знаходження на лікарняному ліжку не завадило Кернесу брати участь в місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, де він здобув перемогу в першому турі, набравши 60,34% голосів виборців.