Просто в СІЗО! Лукашенко зробив це – термінове доручення, нарешті визнав. Протестувальникам вдалось

Двох учасників зустрічі Лукашенка з заарештованими опозиціонерами випустили з СІЗО.

Двом білоруським опозиціонерам – директору IT-компанії PandaDoc Дмитру Рабцевичу і політологу, члену ініціативної групи незареєстрованого кандидата в президенти Віктора Бабарика Юрію Воскресенському – 11 жовтня змінили запобіжний захід з утримання під вартою на домашній арешт.

Про це повідомив державний телеканал “Білорусь 1”.

Воскресенський розповів держтелеканалу, що Лукашенко доручив йому готувати пропозиції щодо поправок до конституції і викласти підходи щодо звільнення ряду заарештованих.

Рабцевіч описав зустріч з президентом так: “Діалог відбувся … Буду працювати і розвиватися – це, напевно, основний посил, який я для себе виніс. І потрібно більше знати про конституцію”. Він зазначив, що в Білорусі добре організований IT-сектор і є передумови для подальшого розвитку галузі.

Лукашенко відвідав слідчий ізолятор КДБ, де провів чотиригодинну зустріч з заарештованими представниками опозиції. На ній були присутні 12 політв’язнів, серед яких були Бабарика, білорусько-американський політтехнолог Віталій Шкляров, член президії координаційної ради опозиції Лілія Власова та інші. Зміст розмови не розголошувався.

Ведучий Telegram-каналу Antijournalist Віктор Малишевський зауважив, що на свободу вийшли двоє людей, що сиділи ближче всіх до Лукашенка. “За підсумком” діалогу “він” звільнив “тих, хто сидів по праву і ліву руку. Ні, ніякого написаного сценарію немає”, – іронізує Малишевський.

У свою чергу, зустріччю з заарештованими представниками опозиції президент Білорусі Олександр Лукашенко намагається послабити протести, заявила в Telegram Світлана Тихановська, яка, за даними незалежного підрахунку голосів, виграла президентські вибори 9 серпня.

“Цією зустріччю Лукашенко визнав існування політв’язнів, яких раніше називав злочинцями. І якщо він хотів показати готовність до діалогу, то повинен звільнити політв’язнів негайно. Діалог в тюремній камері не ведеться. Він говорить про конституційну реформу, але робить це, тільки щоб послабити наш протест . Ми продовжимо жорстко стояти на своєму і мирно домагатися нових виборів “, – заявила вона.

За словами політика, приїзд Лукашенка до опозиціонерів і дозвіл властей на її розмова з заарештованим чоловіком – блогером Сергієм Тихановським стали результатом тиску протестуючих.

Також відомо, що ніхто з білоруських політв’язнів не знав про підготовку зустрічі з президентом Олександром Лукашенком. Про це в ефірі радіостанції “Ехо Москви” розповів адвокат заарештованого політтехнолога Віталія Шклярова Антон Гашинський.