У питанні війни росії проти України одну з найбільш неоднозначних позицій зайняв Китай. У КНР заявляють, що визнають територіальну цілісність України та закликають до переговорів, але з іншого боку тісно співпрацюють із росією, не підтримують її виключення з G20 та голосують проти проукраїнських резолюцій у Генеральній асамблеї ООН. Західні лідери хотіли б бачити в особі Китаю якогось посередника між Україною та рф, який має вплив і який може «напоумити» агресора. Україна ж, за словами Володимира Зеленського, як мінімум хоче, щоб Китай відкрито не підтримував росію.

В перший день повномасштабного російського вторгнення Китай відмовився його таким називати: у Міністерстві закордонних справ закликали всі сторони «виявити стриманість». А щодо визначення «вторгнення» сказали, що «українське питання має дуже складне історичне підґрунтя».

28 лютого в МЗС Китаю заявили, що потрібно поважати та підтримувати суверенітет та територіальну цілісність усіх країн. «Це принцип, якого Китай послідовно дотримується, і основна норма, що регулює міжнародні відносини, якої повинні дотримуватися всі країни», – сказав на прес-конференції Ван Веньбінь.

Проте під час голосування у Генасамблеї ООН за резолюцію на підтримку України 2 березня Китай утримався. Хоча в документі йшлося про підтримку територіальної цілісності, був також заклик до росії вивести війська.