“Роман з Порошенком закінчений”: Чому насправді Ірина Луценко йде з Ради. За кордоном буде часто

Член парламентської фракції “Європейської солідарності” (ЄС) дружина колишнього генерального прокурора Юрія Луценка Ірина Луценко вирішила достроково скласти депутатські повноваження. Тепер Верховна Рада повинна схвалити її рішення. Що може завадити їй в цьому, розбиралася “Страна”.

За наявною інформацією, заяву було подано в апарат парламенту 1 листопада. “Наскільки я знаю, вона посилається на стан здоров’я”, – уточнює джерело у фракції, яке попросило про анонімність.

Ірина Луценко підтвердила чутки через свою сторінку в Facebook.

Юрій Луценко на своїй сторінці в Facebook написав, що у дружини хворе серце.

“Ні, це ніяк не пов’язано з” версіями “переповнених жовчю псевдоекспертів. Хоча б тому, що я вже 10 днів як закінчив курс англійської та повернувся до Києва”, – написав Луценко, чиє перебування в Лондоні справило великий галас.

При цьому Луценко стверджує, що він і дружина не думають їхати назовсім з України, спростовуючи чутки про це.

У фракції ЄС очікують, що парламент не стане затягувати з питанням Ірини Луценко, і голосування відбудеться на найближчому пленарному тижні.

Чи можливі тут сюрпризи на зразок тих, що траплялися в восьмому скликання, коли голосів депутатів під дострокове припинення повноважень народного обранця не було? Наприклад, така ситуація була з народним депутатом В’ячеславом Константиновським (позафракційний), який, всупереч своєму бажанню (і заявою про складення повноважень), залишився в парламенті до кінця скликання через те, що Рада не підтримала його відхід. Справа була в його окрузі №220, для якого у Адміністрації президента Петра Порошенка не було сильного кандидата. Якби Костянтинівський пішов з Ради, там би довелося проводити вибори з непередбачуваним результатом.

Співрозмовник видання у фракції ЄС прогнозує, що проти волі Луценко в Раді тримати не будуть. У свою чергу, у фракції “Слуги народу”, яка становить монобільшість в Раді, кажуть, що заява Луценко ще не обговорювалося – відповідно, рішення на її рахунок немає.

Втім, у разі якщо Луценко залишиться з депутатським значком, але не відвідуватиме пленарні засідання, фракція Порошенко, маючи офіційно 27 “багнетів”, на ділі буде мати точно одним менше, що позначиться обов’язково на її політичній вазі.

Джерело в ЄС натякнуло, що фракції важливо зберігати в робочому стані склад цілком, щоб її голос був сильнішим в сесійній залі.

Втрата чи відхід конкретно Луценко для фракції партії Порошенко? Співрозмовник видання знизує плечима: “Звичайно, Ірина Степанівна – досвідчений політик і дружина важливої в розкладах людини, але навряд чи це удар по фракції. В останні місяці вона рідко з’являлася в Раді, який сенс їй бути при мандаті?”

В оточенні Луценка фігурують різні версії причин того, що дружина екс-генпрокурора вирішила скласти мандат.

Одні кажуть, що причина дійсно в хворобі. І не потрібно шукати якесь інше підгрунтя. Інші ж вважають, що справа не тільки в хворобі.

“Головна причина – Луценко і його дружина вирішили закінчувати свій майже шестирічний політичний роман з Порошенком. І шукати собі іншого політичного партнера. Зараз в умовному” майданівському “таборі обговорюється багато нових проектів – і з Сенцовим, і з Саакашвілі, і багатьох інших. Юрій Луценко людина амбітна, і він вважає, що йому вигідніше зараз відсторонитися від “зашквареного” Порошенка і починати робити щось або своє, або в кооперації з іншими постмайданівськими політиками в розрахунку на участь в місцевих виборах або в дострокових парламентських. У еміграцію, всупереч наполегливим чуткам, Луценко начебто не збирається. Сподівається відбитися від можливих кримінальних справ або навіть повернути їх собі на користь – мовляв, реванш лютує. Але за кордоном подружжя будуть проводити чимало часу. Офіційна причина – необхідність лікування Ірини ” , – сказав “Страні” один з близьких знайомих Юрія Луценка.