Руки вгору і на коліна! В повному оточенні – НАШІ: штаб піднявся, ПОВЕРНУТИ ВСІХ, операція почалась!

Під час виведення з Авдіївки частина військових потрапила в полон, повідомив командир Операції збройних сил України на сході країни «Таврія» Олександр Тарнавський. 

За словами командувача, вихід з Авдіївки відбувався відповідно до плану, розробленого з урахуванням різних сценаріїв та можливої зміни оперативної обстановки.

«Та все ж на заключному етапі операції, під тиском переважаючих сил противника, деяка кількість українських військовослужбовців потрапила в полон», — заявив він.

Як підкреслив Тарнавський, відповідні українські інституції звернуться до міжнародних гуманітарних організацій ті країн-посередників, щоб було забезпечене гуманне поводження росіян з військовополоненими, згідно з нормами Міжнародного гуманітарного права, та щоб українські воїни повернулися на Батьківщину.

Якщо в загальному говорити про спланований відступ наших сил з метою зберегти життя українських воїнів, то насправді такий хід був найкращим виходом з ситуації. Адже ще напередодні голова розвідувального центру Збройних сил Естонії, полковник Антс Ківісельг, підкреслив, що з наближенням президентських виборів у Росії Москва посилить тиск на російські збройні сили з метою досягнення якої-небудь «помітної тактичної перемоги».

Така «перемога» може бути перебільшена пропагандистськими ЗМІ і представлена як «загальна перемога в війні проти України».

Можна сказати, що після президентських виборів у березні можливе захоплення Авдіївки не матиме такого пропагандистського ефекту, як перед президентськими виборами, – тоді сказав Ківісельг.

За словами глави розвідувального центру, після президентських виборів нездатність російських військ захопити Авдіївку може спричинити невдоволення серед російських збройних сил та суспільства.

Водночас естонський полковник підкреслив, що минулого тижня Росія сконцентрувала основні зусилля на Донецькому напрямку, половину з яких направила безпосередньо в Авдіївку.

«Авдіївка займає площу близько 30 квадратних кілометрів. Росія перекинула в цей район майже 50 тисяч солдатів. Це показує пропагандистську цінність цього невеликого населеного пункту для збройних сил та політичного керівництва Росії», – сказав Ківісельг.

У кінці виступу він зауважив, що Росія розпочала обстріли позицій ЗСУ в Авдіївці за допомогою керованих авіаційних бомб, що ще більше ускладнює оборону населеного пункту. Проте Ківісельг підкреслив, що ЗСУ продовжують виставляти опір, здійснюють локальні контратаки та утримують свої позиції.

Для обох сторін війни в Авдіївці виявлялося важливе політичне і військове значення. Росія намагалася перемістити українські війська на безпечну відстань від «столиці ДНР».

Лише за декілька кілометрів пролягає дорога, яка з’єднує Донецьк, Горлівку та Луганськ. Закриття цієї дороги суттєво ускладнило б логістику противника.

Як повідомляють представники «Атеш» з 87-го стрілецького полку, а також з 55-ої і 115-ої окремих мотострілецьких бригад Росії, подібних втрат, як під час штурму Авдіївки, за цю війну ще не було. Окупанти вимушені наступати під загрозою страти. Насправді вибору особливого не було, оскільки вони самі неодноразово були свідками такого процесу. Деякі окупанти хочуть помститись командуваню та масово звертаються до партизанських груп і надсилають їм координати пунктів управління, польових складів із боєприпасами та місця стоянки техніки.

«Наступ часто проводився без організації евакуації поранених та загиблих. Деякі військові змушені були забирати бронежилети з 200-х», – акцентували партизани.

Інформація була передана Силам оборони України.

«Закликаємо російських військових наслідувати приклад своїх товаришів. Забезпечуючи нас інформацією, ви робите внесок у своє виживання та припинення цієї кровопролитної війни», — підсумували у підпіллі.