Шанс для ЗСУ! Грандіозний котел для окупантів: помста за все! Коридору не буде, повернення Донбасу!

Після демаршу ватажка бандформувань ПВК Вагнера Євгенія Пригожина можна очікувати початку контрнаступу Збройних сил України.

Як пише Express, напередодні Пригожин заявив про намір піти з Бахмута на тлі того, що раніше планував захопити місто до 9 травня.

При цьому він звинуватив російських генералів, що йому не давали боєприпасів і тому 10 травня управління операціями буде передано російським регулярним військам.

При цьому адмірал Майк Хьюітт вважає, що ситуація навколо Бахмута може стати не тільки стратегічним переломом у війні, а й початком довгоочікуваного українського контрнаступу.

“Україна знову продемонструвала, що коли їй надають потрібні ресурси, росіяни відступають”, — заявив військовий.

Він упевнений, що Захід повинен зосередиться на поставках Україні всього необхідного, щоб наблизити перемогу.

Разом з тим представник Міжнародного інституту стратегічних досліджень Йоханн Мішель не виключає, що Пригожин спробує провести перегрупування з метою, щоб його не звинуватили у відступі.

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий переконаний, що заяву Пригожина треба розцінювати як абсолютне досягнення сил оборони України. Їхній героїзм, мужність — це правильний розрахунок наших штабів і командувачів.

Понад місяць тому я в ефірі сказав, що якщо збережеться така сама динаміка щодо втрат у ПВК “Вагнер” — це 100 і більше осіб тільки вбитими за добу і десь стільки ж, може, трохи більше пораненими — і припиниться потік із в’язниць Росії, то “Вагнер” буде знищено, і Бахмут стане їхнім останнім рубежем.

Тоді Пригожин випустив одну зі своїх епатажних заяв, що це не відповідає дійсності. Але минув місяць, і він все більше і більше робить таких заяв, наприклад, “снарядний голод”. Який “снарядний голод” — 520 обстрілів за добу. Нам би такий “снарядний голод”.

Тобто шукає будь-які причини, щоб виправдати свої невдачі, і неможливість взяти Бахмут. Ми ж не знаємо, які він узяв на себе зобов’язання, можливо, всю Донецьку область.

І замість того, щоб чесно визнати, що Сили оборони України, Збройні сили України, Нацгвардія, прикордонники, хто діяв у цьому напрямку, розбили “Вагнер”, Пригожин придумує якісь причини.

Він там задирається з Шойгу, з Герасимовим. Так, можливо, якась кількість боєприпасів зменшилася, але вона дуже велика в них на цей момент. Тому це причина, щоб піти з поля бою, щоб знайти якісь виправдання своїм, не виконаним бойовим завданням.

Зараз для “Вагнера” є два слова на букву С, вони синоніми: смерть і Сирський (Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ, — ред.). Вони знають це.

Коли він планував цю операцію, багато було думок. Коли пояснювали, чому це робиться, як використовується місце, чому важливо тримати Бахмут, щоб вони не пішли далі в Костянтинівку, Слов’янськ, Краматорськ. Ви ж бачите, на що вони перетворили це місто. Це ж, по суті, руїни.

І те ж саме було б із відносно мирними нашими містами Донецької області, які до цього розвивалися, працювали, і зараз утримуються в більш-менш нормальному стані. Тому ворогу не вдалося прорвати нашу оборону, а нашим силам оборони вдалося завдати йому колосальних втрат.

ПВК “Вагнер” втратила десятки тисяч людей, уже навіть американські військові аналітики говорять про десятки тисяч. Вони стільки втратили й навіть до кінця не змогли взяти районний центр Бахмут. І “Вагнер” був головною атакувальною силою.

А якщо це виверт, то дуже тупий, тому що ми їх бачимо, постійно працює розвідка, працюють візуальні засоби спостереження. У сучасній війні такий номер не проходить. Тому, найімовірніше, причини в тому, що в них колосальні втрати.