“Символ мужності, віри та відданості” Зеленський трепетно звернувся до королеви Єлизавети. Один із перших

21 квітня королева та очільниця держави Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії та 15-ти країн Співдружності націй Єлизавета II святкує свій день народження — їй виповнилося уже 94 роки. Український лідер Володимир Зеленський одним із перших привітав з днем народження королеву. На своїй сторінці у Twitter глава держави звернувся до Її Величності та передав вітання від усії українців.

“Від імені всіх українців я із задоволенням передаю теплі вітання Її Величності Королеві з днем народження! Королева є символом мужності, віри та відданості. Я бажаю Її Величності і всім британцям міцного здоров’я, гармонії і благополуччя”, — зазначається в привітанні Володимира Зеленського.

Нагадаємо, що Єлизавета народилася на Бретон-Стріт, 17 у Лондоні 21 квітня 1926 року у родині принца Альберта, герцога Йоркського, та його дружини — герцогині Йоркської. Її хрещення в Музичній кімнаті Букінгемського палацу провів Космо Ленг, архієпископ Йоркський 29 травня того ж року. Хрещеними батьками принцеси були: Георг V, королева Мері, принцеса Мері, граф Стратморський, герцог Конноутський та леді Елфінстоун. Свої імена вона отримала на честь матері, королеви Олесандри — своєї прабабусі по батьківській лінії та королеви Мері — бабусі. У родині її називали пестливим ім’ям «Лілібет» (Lilibet). Як онука короля по чоловічій лінії вона отримала титул британської принцеси та називалась — Її Королівська Високість принцеса Елізабет Йоркська. Вона росла, оточена любов’ю та піклуванням своїх рідних. Майбутня королева отримала домашню освіту, в основному з гуманітарним нахилом.

Проголошення її королевою Таємною радою Великої Британії відбулося у вівторок 7 лютого у Сент-Джеймському палаці. У Канаді окреме проголошення було зроблене Таємною радою для Канади того самого дня.

Варто зазначити, що королева є однією з найпопулярніших осіб Великої Британії. За останніми опитуваннями, її підтримують близько 80 % підданих.

З 9 вересня 2015 року королева також є монархом, який в історії Великої Британії правив найдовше. Попередній рекорд належав королеві Вікторії, яка правила в країні 63 роки, 226 днів, 16 годин та 23 хвилиниу період з 1837 до 1901 року. Станом на 21 квітня 2020 правління Єлизавети II триває вже 68 років та 75 днів.