Це викликає паніку серед окупантів, колаборантів та просто місцевого населення. Про це 24 каналу розказав правозахисник, директор Інституту стратегічних досліджень й безпеки Павло Лисянський.

Він зауважив, що представники окупаційних “адміністрацій” вже почали вивозити до росії своїх дітей. Зокрема, вони відправляють їх в Анапу чи в Сочі, нібито на відпочинок. Але де-факто, вони просто бояться за безпеку своїх дітей чи інших родичів.

Сильно панікують і місцеві, особливо ті, хто є прихильниками “русского міра”. Так, до прикладу, в Алчевську, який окупований ще з 2014 року, але завжди був тиловим містом, де не було війни, також почалися потужні вибухи. Думки його мешканців розділилися – хтось звинувачує Україну, а хтось – окупантів.

Паніку з приводу “хлопків” доповнює й гуманітарна ситуація. Наприклад, за інформацією Лисянського, меншканці Донецька зараз вимушені мити посуд під дощем, бо у них немає води.

Крім того, там немає продуктів, ліків та нормальної медицини. Практично всі заклади забиті пораненими, а морги – загиблими незаконних збройних формувань та окупаційних військ росії.

“Усім цим вони завдячують окупантам”, – констатував Лисянський.

У комплексі усі обставини дають свій результат – шалену паніку, яка підкріплюється тим що окупанти та чиновники місцевих “адміністрацій” починають вивозити дітей.

Правозахисник розповів, що місцеве населення ставить питання окупантам та колаборантам, запитує, що їм робити з їхніми дітьми. Однак відповідей вони не отримують, їм кажуть, щоб вирішували свої проблеми самостійно.

“Але якщо в окупантів чи заступника голови окупаційної адміністрації є така можливість вивезти, наприклад, сина, то у звичайних людей її немає, бо на кордоні їхніх синів примусово мобілізують”, – пояснив Лисянський.

Також відомо, що російські окупанти, як і херсонські колаборанти, у паніці виїхали з будівли Херсонської ОДА.

Про це повідомив депутат Херсонської обласної ради Сергі1 Хлань. 

“Два “уряди” (“уряд” колаборантів та “уряд” окупантів) евакуювалися з будівлі ОДА, хоча останнім часом вони там розташовувалися, займали всі кабінети та вели бурхливу діяльність. Але останні два дні їх уже немає, вони десь розташувалися у інших місцях. До речі, є повідомлення, що “уряд фсбшників” взагалі переховується зараз в лікарнях, щоб використовувати, як живий щит, хворих людей”, – розповів Хлань.

Окрім цього, російські окупанти в спробах уникнути нових ударів Збройних сил України по складах і військових базах почали ховати боєприпаси та техніку серед житлових кварталів, використовуючи мирне населення і цивільні об’єкти у якості щита.

Про це йдеться в звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 14 липня.

Так, аналітики нагадали, що росіяни споруджують склад боєприпасів у драмтеатрі в тимчасово окупованому Херсоні. Це робиться в надії, що ЗСУ не завдадуть удару по цьому об’єкту. Також, супутникові знімки свідчать, що росіяни стягують на авіабази в окупованому Криму літаки Су-25, також прикриваючись при цьому житловими секторами.

«Також, можливо, в рамках підготовки до нанесення авіаударів по українських підрозділах» – зазначили експерти.

Нагадаємо, що Збройні Сили України тільки за вечір 14 липня у якості помсти за удар росії по Вінниці знищили як мінімум три військові склади російських окупантів, а також військову базу росіян на Херсонщині.

Згалом за останні тижні, за даними ВВС, Україна знищила понад 14 складів боєприпасів і військових баз російських військ на захоплених територіях.

Тож, як бачимо, окупанти рятуються від нищівних ударів ЗСУ як тільки можуть. Однак, втекти не вдасться.