Терміново! Депутати присіли: скасування виплат компенсацій. Замислили підступне – невже зірвуть ініціативу? Зеленський не дозволить

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков не прогнозує скасування виплат компенсацій народним депутатам за оренду житла або винайму готельного номера. Це малоймовірно, адже більшість парламентаріїв не підтримають це рішення.

Таку думку спікер парламенту висловив під час розмови із журналістами у межах візиту до Ірпінської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів художнього профілю № 1 імені Антона Макаренка.

“Це не на рівні законопроєкту, це на рівні рішення Верховної Ради, але навряд воно буде підтримане всіма народними депутатами”, – сказав Разумков кореспонденту Укрінформу.

Водночас він заявив, що ініціатива скасування виплат компенсацій нардепам за оренду житла або винайму готельного номера є правильною.

“Достатньо є ресурсів у народних депутатів порівняно з іншими верствами населення, щоб забезпечити себе житлом, об’єктивно, тому це можливо було б зробити, особливо в умовах непростої соціально-економічної ситуації, яка є сьогодні, щоб народні депутати не завжди використовували ці ресурси”, – пояснив свою позицію спікер.

Згідно із законом “Про статус народного депутата України”, кошти на оренду житла або винаймання готельного номера народним депутатом передбачені у витратах на забезпечення діяльності парламенту.

Право на отримання таких коштів мають парламентарії, які не мають житла в Києві та зареєстровані на відстані понад 30 км від меж столиці. Апарат Верховної Ради України щомісячно виділяє з бюджету кошти для компенсації оренди житла на підставі заяви та копії документа, до якого внесені відомості про місце проживання депутата. В середньому на оренду житла народні депутати отримують 20 тисяч гривень щомісячно.