Тільки не впадіть! Чорна завіса над містом: ЗСУ взяли плацдарм – захід вглиб. Валять ворога пачками!

Російські окупанти безрезультативно намагаються оволодіти Авдіївським териконом. Ворог не припиняє штурмових дій, але зазнає значних втрат від ЗСУ.

Про це розповів офіцер “Легіону Свободи”, майор МВС Максим Морозов в етері одного з українських медіа.

«На північному напрямку ситуація критична. Ворог не припиняє штурмових дій, атакує, оперативно змінюючи живу піхоту, яка в нього тут гине. Вони безрезультатно намагаються оволодіти Авдіївським териконом, зробити з нього плацдарм для наступу на коксохім, на село Бердичі. Там вони стикаються з залізною дорогою», — повідомив Морозов.

Він розповів про успіхи ЗСУ на цьому напрямку.

«Завдяки ЗСУ ворог утилізується, їхня техніка знищується. Розширення сірої зони, яку окупанти намагаються подати за успіх, насправді не є досягненням якогось результату. Це лише, скажімо, розширення поля бою «, — зазначив майор МВС.

За його словами, через це розширення сірої зони окупанти втрачають величезну кількість живої сили і техніки.

«Вони не можуть там укріпитися. Тому казати про якісь успіхи окупантів не варто. Я завжди намагаюсь максимально оцінювати дії ворога, бо ворога недооцінювати не можна. Можу сказати, що у них надзвичайно великі втрати і успіхів практично немає. Це такі нейтральні результати, які будь яка сторона може видати за свій успіх», — резюмував Морозов.

Окупаційні підрозділи перегруповуються на Авдіївському напрямку у зв’язку зі значними втратами.

Попри значні втрати окупанти не полишають спроб оточити Авдіївку. Туди кидають все більше бронетехніки з півдня від міста.

Про це розповів речник Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун в ефірі телемарафону.

«Ворог не полишає спроб оточити Авдіївку, активно застосовує авіацію. Також не полишає спроб кидати з півдня від міста механізовані колони з великою кількістю бронетехніки. Ворог зазнав відчутних втрат», — каже він.

Загалом на Таврійському напрямку противник завдав за добу 16 авіаударів. Більшість з них на Донеччині. Використовував зокрема гелікоптери та літаки Су-25. Були зафіксовані скиди керованих авіабомб. За словами речника Сил оборони Таврійського напрямку, вночі авіація противника не так активно працює через погодні умови.

«Наші воїни стійко тримають оборону в районах Авдіївки, Степового, Тоненького. На цьому напрямку наші воїни відбили 15 атак ворога», — наголосив Олександр Штупун.

За словами військового експерта Сергія Грабського, інтенсивність штурмів окупаційної російської армії поблизу Авдіївки на Донеччині трохи знизилася. Втім, окупанти перекидають туди новий контингент і ведуть штурмові дії. Українські захисники стримують ворога.

Начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш каже, що окупанти намагаються тиснути в напрямку Бердичів, до траси. Він також додав, що окупанти намагаються продовжувати атакувати Авдіївський напрямок. Російські війська тиснуть у напрямку Бердичів, у бік до траси, проте залізниця не дає їм цього зробити. Якби авдіївський терикон був під контролем окупантів, то заїхати до міста було б неможливо.

Однак за словами Олександра Штупуна, погіршення погодних умов ускладнило наступальні дії російської армії в районі Авдіївки.

За його словами, стримувати ворога в умовах дощової погоди українським воїнам дещо легше, тож саме під Авдіївкою російська армія тепер має “деякі проблеми”.

“Коли дощ – не можна в повному обсязі застосовувати всі БПЛА, які є в наявності. Це також шкодить певному прицілюванню тих же, скажімо, штурмових вертольотів… не так точно ворог б’є», — зазначив речник ЗСУ.

Нагадаємо, російська окупаційна армія не припиняє спроб штурмувати Авдіївку Донецької області з південного та північного напрямків, намагаючись оточити місто. Поза тим ЗСУ відбивають всі атаки росіян.