У Шольца шоковані! Обережно з Китаєм: пряме попередження – після переговорів! Такого не очікував ніхто!

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що окремі моменти її триденного візиту до Китаю були «більш ніж шокуючими». Подробиць вона не навела.

Таку заяву Бербок зробила під час виступу в Бундестазі 19 квітня.

Міністерка сказала це після того, як стверджувала, що Китай став «більш репресивним» як у внутрішній, так і в зовншіній політиці. Водночас Бербок виступила за те, щоб Берлін підтримував тісну співпрацю з Пекіном, але «не залишався наївним» й «не повторював помилки».

Зокрема, вона назвала політику «змін через торгівлю», яка, як раніше вважала Німеччина, може сприяти політичним перетворенням в авторитарних режимах, як-от Росія.

«Ми не можемо обійти Китай. Йдеться не про те, щоб відмежуватися від Китаю, а про те, щоб мінімізувати наші ризики», — пояснила Бербок, згадавши про «важливі» економічні відносини країн.

За словами глави МЗС, Пекін розглядався як торговельний партнер, конкурент і системний суперник Німеччини, проте зараз, на її думку, «аспект системного суперника зростає дедалі більше й більше».

Зараз уряд ФРН розробляє нову стратегію щодо Китаю, у межах якої «ми повинні захищати свободу і верховенство права в довгостроковій перспективі», додала Бербок.

Також зазначимо, що міністерка закордонних справ Німеччини відвідала Китай минулого тижня, де провела переговори зі своїм колегою Цинь Ганом, віцепрезидентом Хан Чженем і головним дипломатом Ван І.