У Венеціанській комісії розкритикували український закон про декомунізацію

Європейська комісія "За демократію через право" (більш відома як "Венеціанська комісія") прийняла рішення про невідповідність українського закону про декомунізацію стандартам Ради Європи. Про це повідомили в прес-службі СЕ, передає Корупція.Інфо.

Як зазначається, Рада Європи надала Києву низку рекомендацій, які дозволять привести закон у відповідність зі стандартами Ради Європи, зберігши його основну задачу щодо заборони комуністичної та націонал-соціалістичної пропаганди.

У СЕ підкреслили, що у Венеції 18 грудня був прийнятий спільний проміжний висновок Венеціанської комісії та Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ – інституції, яка найбільш відома через спостереження за виборами.

ВК та БДІПЛ визнають право України заборонити або навіть криміналізувати певну символіку або пропаганду тоталітарних режимів і попереджають, що в нинішньому формулюванні закон може призвести до порушення права на свободу висловлювання.

Зокрема, Київ закликали точніше визначити термін "пропаганда" – так, щоб це визначення стосувалося тільки чогось більшого, ніж простого вираження думок чи ідей". Також у ВК і БДВПЛ звернули увагу на відмінність підходів до нацизму і комунізму в українському законі.

Окрема тема для зауважень – передбачені покарання.