УВАГА – ОБЛАСТЬ В РУКИ! Фронт перерізано: зайшли, покришили, захопили – нові позиції ЗСУ!

ЗСУ різко вирвалися вперед: аналітики помітили великий успіх на фронті. У березні помітно зросла кількість атак безпілотників Збройних Сил України на позиції російських військ, включаючи піхоту. Такою тактикою можна захоплювати цілі області та викошувати ворога геть.

Такі висновки випливають з оновлених графіків, які приводить дослідник OSINT Даніеле, повідомляє військовий аналітик Ігаль Левін. Він підкреслює, що ця зміна показників вказує на необхідність працювати ще більше та ще плідніше.

Україна випереджає за кількістю ударів як за допомогою дронів-камікадзе, так і через скиди, що, за словами Левіна, є вже значним досягненням. Такі результати досягаються завдяки як централізованим державним закупівлям, так і децентралізованим зусиллям волонтерів, які постачають на фронт як самі дрони, так і засоби радіоелектронної боротьби.

Але військовий оглядач наголошує на тому, що такі об’єктивні дані не повинні бути причиною для українців розслаблятися.

«Якраз навпаки, чим кращі показники, тим ще більше потрібно вкладатися та нарощувати сили. На війні не буває такого достатньо. Для армії завжди недостатньо. Замість 10 FPV могло б бути 100, замість 100 могло б бути 1000, замість 1000 могло б бути 10000 і т.д. «Досить» це тоді, коли Росія буде скинута. Поки шалений собака не заспокоєний — немає такого поняття «все добре» або «достатньо», — пише Ігаль Левін.

Нагадаємо, що Велика Британія разом із союзниками планує озброїти Україну тисячами безпілотників зі штучним інтелектом.

«Західні військові планувальники, які розробляють цю технологію, вважають, що вона може дозволити Україні придушити певні російські позиції за допомогою безпілотних апаратів», – пише видання Bloomberg.

До слова, Велика Британія поставить в Україну понад 10 тис. дронів протягом 2024 року, заявив міністр оборони Грант Шеппс під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Києві.

Водночас фахівець зі зв’язку, радіоелектронної боротьби та розвідки Сергій «Флеш» Бескрестнов висловив свою позицію стосовно використання дронів із штучним інтелектом в Україні. За його словами, зараз не доцільно розглядати цей варіант, і військовим слід зосередитися на використанні звичайних безпілотників, подібних до російського «Ланцета».

Згадуючи історію про тисячі англійських ударних дронів зі штучним інтелектом, він виражає сумнів у їхній достовірності, оскільки ця інформація не має офіційного підтвердження. І навіть якщо існує таке джерело, воно не гарантує точність та вказує лише на можливий термін події, який може відбутися через деякий час.

«Я не бачу доцільності застосування у нас зараз подібних дронів. Краще б нам Захід дав звичайні більш примітивні дрони, які ми самі зможемо ефективно спрямовувати на цілі замість того, аби вони, як кажуть, самі їх обирали. Ми ці цілі самі чудово розуміємо, нам не потрібно їх обирати. Дайте нам, грубо кажучи, аналог російського «Ланцета», у якого буде елемент захоплення цілі, утримання на фінальній точці польоту – і для нас цього буде достатньо», – сказав фахівець.

«Флеш» підкреслює, що для нього сумнівно те, що дрони матимуть здатність самостійно визначати цілі та вирішувати, що саме атакувати. За його словами, жоден штучний інтелект не може однозначно розпізнати підбитий танк від непошкодженого. Навіть людина іноді має складнощі з цим.

Сергій Бескрестнов акцентує увагу на тому, що військові в Росії використовують виключно вітчизняні дрони.

«Можна казати, що до нас поставляються різні дрони імпортного виробництва, але, наскільки мені відомо, вони не літають настільки далеко та не завдають настільки великої шкоди. У західних країн є глобальна концепція і наша давня проблема: вони не хочуть поставляти нам зброю, яка здатна вражати цілі на великих відстанях. Тому, так само як ми виробляємо ударні морські дрони, так і БПЛА ми робимо самі і самостійно приймаємо рішення, що з ними робити», – розповів «Флеш».

Фахівець з радіоелектронної боротьби зазначив, що Україна є тестовим полігоном для випробувань зброї зі всього світу, але це слід розуміти так: якийсь концерн розробив нову зброю і хоче її випробувати в бойових умовах на полігоні, який називається Україна. Тому фахівець поки скептично ставиться до «штучного інтелекту» і тому подібного для самостійного вибору цілей і їхнього знищення без участі людини.