Відстрочка безвізу: український дипломат пояснив логіку Європи

Європейський Союз готовий надати Україні безвізовий режим, але не раніше, ніж буде розроблений механізм його припинення, яким ЄС відводить роль "запобіжника", передає Корупція Інфо

Про це в інтерв'ю Цензор.немає розповів український дипломат, колишній заступник глави МЗС Данило Лубківський, який провів зустрічі щодо безвиза з низкою європейських політиків.

За словами дипломата, навколо українського безвиза є політична більшість в Раді ЄС, і Європейському парламенті, але українська ситуація стала заручником внутрішніх колізій між інституціями ЄС.

"Ці колізії стосуються рішення щодо механізму припинення безвізового режиму… Треба думати, що для європейців це, з одного боку, психологічний, а з іншого – практичний запобіжник у випадку, скажімо, "зловживання" безвізовим режимом", – пояснив він.

"Наприклад, виникають якісь системні порушення або злочинні схеми з доступом на територію держав-членів Європейського союзу. І механізм призупинення міг би бути застосований до того чи іншого державі", – додав дипломат.

За словами Лубківського, залишається питанням, як цей механізм повинен вводитися в дію.

"Отже, починається діалог між інститутами і дискусія навколо повноважень. Але в рамках цього діалогу існують ще й політичні інтереси різних держав-членів ЄС. Обумовлені виборами, які наближаються. І страх, домінуючий в кількох столицях, у тому, що позитивне рішення щодо безвиза викличе ті електоральні настрої, які можуть коштувати влади", – пояснив колишній заступник голови МЗС.

Як повідомляв "Оглядач", президент України Петро Порошенко заявив, що переговори щодо скасування візового режиму для України між Європарламентом і Європейською радою будуть завершені до кінця 2017 року.

Європарламент прийняв рішення розглянути питання щодо механізму призупинення безвиза в січні 2017 року. Комітет з громадянських свобод та внутрішніх справ Європейського парламенту (LIBE) 8 грудня буде розглядати питання механізм зупинення.