Війна відкладається! Зустріч лідерів через два тижні — вимог РФ не будуть слухати. Україна готова рухатись далі!

Росія принаймні найближчі два тижні, до наступної зустрічі радників лідерів «нормандської четвірки», найімовірніше, залишиться на дипломатичному шляху.

Про це сказав журналістам міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час візиту в Копенгаген.

«Хороша новина: радники домовилися зустрітися в Берліні через два тижні, а це означає, що принаймні найближчі два тижні Росія, найімовірніше, залишиться на дипломатичному шляху», – зазначив міністр.

Кулеба також зауважив, що Україна готова рухатися шляхом імплементації Мінських домовленостей, нагадавши, що вони починаються з безпеки.

«Однак Росія має підходити до переговорів з бажанням дійти до прогресу. На жаль, найбільша вимога Росії полягає в тому, щоб Україна напряму взаємодіяла з російськими маріонетками в Донецьку та Луганську замість того, щоб вести переговори з Росією. Цього не станеться. Це принципове питання», – наголосив міністр.

Також Кулеба заявив, що Росія дійсно планує військове вторгнення, однак зараз вона намагається досягти успіху з «планом А»: використати силу загрози, дестабілізуючи Україну зсередини, посіяти паніку та підштовхнути нас до поступок.

«Наразі ситуація на сході України крихка, але жодних боїв не відбулося. Кількість російських військових збільшується і збільшується щоденно. Однак ми вважаємо, що «план А» Росії зараз – це використати силу загрози, дестабілізуючи Україну зсередини, посіяти паніку та підштовхнути нас на поступки», – сказав він.

Кулеба зауважив, що військова операція планується, однак «план А» складається з багатьох інструментів гібридної війни.

«Це включає не лише розміщення військ, а й кібератаки, кампанії з дезінформації. Це все відбувається зараз», – наголосив міністр.

Глава української дипломатії підкреслив, що пріоритет №1 – не дозволити Росії досягти успіху з «планом А».

«Але Україна готується до будь-якого сценарію. Ми не маємо нічого виключати, однак наразі розуміємо, що військова операція не є чимось, що вони можуть обрати в першу чергу серед усіх варіантів», – акцентував Кулеба.