Він готовий! Білоруси в шоці – це почули всі. Тотальна здача – Лукашенко пішов на це

epaselect epa08606971 Belarusian President Alexander Lukashenko addresses his supporters during a rally in Minsk, Belarus, 16 August 2020. Long-time President Lukashenko is under mounting pressure after unrest erupted in Belarus over alleged poll-rigging and police violence at protests following election results claiming that he had won a landslide victory in the 09 August elections. As unrest continued in the country as of 15 August, Lukashenko sought the help of Russian President Vladimir Putin asking assistance in the event of external military threats to Belarus, media reported. Opposition leader Tikhanovskaya fled to Lithuania after rejecting the election results she claimed was rigged. Following the deathly crackdown on protesters, EU foreign ministers, during a video conference in Brussels on 14 August, approved sanctions against responsible officials in Belarus. EPA-EFE/YAUHEN YERCHAK

Білоруський політичний оглядач Ігор Ілляш вважає, що Олександр Лукашенко готовий пожертвувати незалежністю Білорусі заради збереження своєї влади.

Такою думкою Ілляш поділився в ефірі Апостроф TV.

«Вже за фактом після подій 9-12 серпня в Білорусі, після кривавої бійні на вулицях міст, офіційний Мінськ опинився в міжнародній ізоляції. А після того, як Лукашенко звернувся до Путіна щодо застосування російської армії на території Білорусі, я думаю, що режим Лукашенка втратив міжнародну суб’єктність. Адже не можна вести переговори з лідером держави, коли він пропонує для придушення мирних протестів залучити іноземну армію. Тепер Макрон і Меркель ведуть переговори по Білорусі з Путіним. Я думаю, що позиція Заходу вже ніяк не впливає на Лукашенка. Він думає тільки про те, як зберегти свою владу і свою безпеку. Заради цього він готовий пожертвувати всім, навіть незалежністю Білорусі», – заявив політичний оглядач.

«Протестний рух в середовищі робітників розвивається досить складно. Страйкують на десятках підприємств. Але робочі на заводах хочуть пройти офіційну процедуру початку страйку. А це дуже складно реалізувати, оскільки влада проти. І говорити про загальнонаціонального страйку дуже складно. Але все одно таких страйків не було з 90-х. Влада хоче погасити всі це на самому старті», – додав він.

Член Координаційної ради опозиції в Білорусі, голова правозахисного центру “Весна” Олесь Біляцький вважає, що Александр Лукашенко, який виконує обов’язки президента, не готовий до переговорів, бо спалив мости з усіма, “і навіть з Росією”.

Про це білоруський правозахисник.

Біляцький вважає, що навіть західні санкції не зроблять Лукашенка більш готовим до переговорів.

“Лукашенко демонстративно спалив усі мости: і на Захід, і до України, і навіть підпалив міст до Росії, проте зараз його терміново ремонтує”, – сказав Біляцький.

Водночас він висловив сумнів у тому, що РФ може заступитися за Лукашенка, у тому числі силовим шляхом.

“Росія зараз у складному становищі, тому що протести винятково мирні і причин для втручання немає. Звісно, я трохи боюся якоїсь провокації, яка дала би формальний привід для Лукашенка запросити до себе “великого брата”. Але він і сам цього не дуже хоче”, – сказав Біляцький.

За його словами, Лукашенко “довго наступав на російські мозолі, але зараз ситуація змінилася”.

“І тепер він знову дуже часто розмовляє з Путіним, пропонуючи, що він готовий віддати за те, щоб залишитися при владі. Ну і звичайно, він виляє, як завжди, бреше, як завжди”, – зазначив Біляцький.