Як соромно за наших: організатори скаржаться, що українці крадуть декор з ярмарків. Люди, майте совість так не робити

Соцмережу обурив пост про "українську звичку".

Автор проекту та книги "В поіка Made in Ukraine" Юлія Савостіна заявила, що на ярмарках та інших заходах, організацією яких вона займається, 20-30% декору та інвентарю розкрадається відвідувачами.

Про це журналістка і блогер написала на своїй сторінці у Фейсбуці, повідомляє Корупція. інфо

"Третій рік я займаюся святами/заходами на вулиці. І головне, неприємне і шокуюче відкриття – це звичка наших людей що-небудь "взяти, потягти, привласнити, вкрасти" і тд.

В середньому 20-30% інвентарю/декору на будь-якому святі розкрадають відвідувачі (а був один випадок, коли обладнання "випадково" присвоїв підрядник. Був випадок, коли дві бабусі вночі намагалися забрати сіно з фотозони).

Крадуть всі – і дівчата з дорогими сумками, і студенти-хіпстери, і бабусі, і добре одягнені бабусі з онуками, чоловіки і жінки, рідше – діти. Відсоток вкраденого залежить головним чином від того, на чому сфокусована охорона. Але менше 20 буває рідко.

Слова і робота зі свідомістю не допомагають. Багато разів у відповідь на наше "будь ласка, не крадіть декор з ялинок, не забирайте вази з фотозони, це ж для всіх, завтра, після вас, сюди теж прийдуть люди і діти" ми чуємо "це нічиє, поставлено для нас, людей, значить, можу брати". Розумієте???? Нічиє, для людей, я можу забрати собі!!!

Сьогодні вночі наша охорона 4 рази ловила маленьких домашніх декораторів, що знімають іграшки з ялинок. Одного ловила вже втретє. Пообіцяла, що наступного разу накостилять.

Сьогодні в фотозоні "вертеп" приїде нова фігурка Ісусик, яка теж комусь знадобилася в будинку. І ми доважили іграшок на ялинки. І що б мені не говорили і не писали, я ніколи не звикну до того, що якимось дивним чином підійти і взяти не своє – це щоденна українська звичка.

Ось такий от ранкової наївності пост. А на ялинки приходите подивитися, вони красиві на Хрещатику стоять", – розповідає Юлія Савостіна.