Захоплять Маріуполь! Генерал зробив термінову заяву

Росія не заспокоїться, поки не захопить Маріуполь та не відріже Україну від Азовського моря

Росія анексувала Крим майже п’ять років тому, розв’язала війну на Сході України і її дії були засуджені США і НАТО так само, як і у випадку Абхазії і Південної Осетії, утім всі ці регіони досі залишаються під контролем РФ.

Про це пише Military Times.

За словами колишнього командиру армії США в Європі генерала Бена Ходжеса, який обіймаючи свою посаду до 2017 року, керуючи найбільшим розгортанням військ США і розвитком військової інфраструктури в Європі з часів Холодної війни, навіть після того, як Росія захопила українські судна в Азовському морі, напруга між Москвою і Заходом скорочувалася за вже звичним шаблоном. І якщо потужної відсічі не буде, то Росія ніколи не зупиниться.

Популярне: Можна не платити? Газовики розповіли, що робити з вказаним в нових платіжках боргом

“Росія не зупиниться, поки повністю не захопить Азовське море і не задушить важливий для України морський порт в Маріуполі”, – припускає американський генерал.

Він зазначив, що наступною фазою може бути наземна і морська операції для захоплення Маріуполя та всієї берегової лінії України, що дозволить сполучити вже окупований Крим з територією Росії вздовж узбережжя Азовського моря.

“Це не станеться у найближчі півроку. Але це той напрямок, якого Росія дотримуватиметься, поки повністю не візьме під контроль Чорне море і не ізолює Україну”, – припускає експерт з військових питань.

Окрім того, він переконаний, що атака на українські катери “Бердянськ” і “Нікополь”, а також буксир “Яни Капу” не була несподіваною.

Це був черговий крок у послідовній кампанії з встановлення російського домінування в Чорноморському регіоні, який дасть Кремлю перевагу у проведенні операцій у Сирії, Середземномор’ї і на Близькому Сході, переконаний екс-командир армії США.

Ходжес брав участь в переозброєнні Європи. Один з об'єктів – авіабаза «Михайло Когелнічану» (Mihail Kogalniceanu, МК) в південно-східній Румунії.

 «Багато коштів вкладалося в Балтійський регіон, – каже Ходжес, – але в Чорному морі більше немає нічого подібного. Ми вирішили, що МК повинна стати хабом, платформою для контролю Чорного моря авіацією і сухопутними військами. Це не постійна американська база, вона румунська, але нам на її території надано великий плацдарм. Це єдина база США в Чорноморському регіоні ».