“Заплуталися у вартості”: Депутати вразили українців незнанням цін на найпопулярніші продукти

Останнім часом політики не втомлюються «помічати», як зростає добробут українців. Причому настільки, що вони масово можуть дозволити собі відпочинок на Сейшелах, як генпрокурор, а за ікрою і устрицями шикуються в чергу. Що ж дійсно відбувається в житті українців, передає Корупція.Інфо.

Лікар-педіатр з Черкас Ганна Васильєва каже, що ікру останній раз їла в гостях пару років назад. «Устриці? Ви знущаєтеся? Я навіть не знаю, як вони виглядають, в кіно французькому хіба що бачила. Мій раціон – це картопля, макарони, курка, недороге печиво, каші … Рибу собі рідко дозволяємо, хіба що акція якась буде або на свята», – розповідає про свій раціон Васильєва.

Популярне: Нові штрафи! Українців будуть штрафувати за використання сонячних батарей

Завучу столичної школи №92 Тетяні Шкандевіч теж ікра не набридає. «Картоплю, моркву, буряк беру на ринку – так дешевше. З м'яса купую курячий фарш, а з риби – мінтай по 70-73 грн», – сказала вчителька.

Її колега з села Глинки Рівненської області Микола Карповець рятується підсобним господарством. «Буряк, морквина, картопля у нас свої, а ще молоко і м'ясо. Працюємо на два фронти – вдома і в школі, це дуже важко. Ось у вівторок видадуть підвищену зарплату, подивимося, скільки нам додали», – поділився Карповець.

Ігор Т. працює в одному з НДІ: «Зарплата копійчана, оскільки нас перевели на половину, а то й чверть ставки. У вільний час займаюся перекладами, так як добре знаю німецьку, і репетиторством. Це дозволило з сім'єю в минулому році злітати до Туреччини, але довелося економити».

Ми провели експеримент і спробували з'ясувати у депутатів, що вони знають про економічну ситуацію в країні. Не по статичним зведеннями. Дзвонили нардепам і задавали питання: скільки коштує хліб, м'ясо, овочі. Наприклад, депутат від БПП Дмитро Андрієвський не захотів обговорювати з нами ціни на продукти. «Це що – провокація. Мені нецікаво брати участь у вашому опитуванні », – коротко відповів депутат і кинув трубку.

Його колега по фракції Олексій Гончаренко все-таки спробував згадати, правда, не всі цифри відповідали. Наприклад, на думку Гончаренко, хліб можна купити по 5 грн. На жаль, таких цін вже немає – батон коштує не менше 8 грн .: «Картоплю в останній раз я, здається, купував по 10 грн в магазині. Рису я не їм, гречка – не пам'ятаю. М'ясо – приблизно 140 грн, а літр молока – 20 грн ».

Ще один депутат від БПП, Борислав Розенблат, також заплутався з цінами на хліб і молоко. Запевняє, що воно коштує 15 грн, хоча в столичних магазинах – 20-30 грн. А хліб, на його думку, можна знайти за 6 грн. «Буряк, морква мені не потрібні, рис і гречку я не їм. Сало коштує 120 грн, яловичина – 150 грн, свинина – 120 грн».

Обізнаним виявився Богдан Дубневич. «Я над вашим генеральським салом на київських ринках сміюся, на Львівщині його не їдять. Наше сало коштує 70-130 грн, картопля – від 12 грн, хліб – в середньому 10 грн. Яловичина – від 90 грн і вище, свинина – від 80 грн. Тут у вас в Києві лангустів, я чув, їдять, у нас такого немає. Ось домашня курка на базарі коштує 110-150 грн за кілограм», – сміється Дубневич.

Радикал Ігор Мосійчук запевнив, що через замах в людні місця не ходить: «Мені охорона не дозволяє, тому я в магазини не ходжу. Цін не знаю, не буду брехати».

Ті, хто стикаються з елітними товарами та послугами, запевняють: попит на них стабільний і криза не впливає. «Наприклад, відпочинком на Сейшелах, Мальдівах цікавляться постійно ті, хто може собі це дозволити. Їх не більше і не менше», – каже голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха.

З дорогими авто – приблизно та ж історія. За словами гендиректора Всеукраїнської асоціації імпортерів і дилерів Олега Назаренка, попит на них залишився таким же, як і до початку АТО: «Дорогий автомобіль в Україні, на жаль, – все ще ознака статусу. Зараз в Україні «мерседес» і БМВ залишаються в лідерах продажів, і багаті люди, які можуть собі це дозволити, їх купують в такому ж обсязі, як і раніше, – криза на цю категорію вплинув найменше». Госстат зафіксував зміни хіба що з ікрою. Наприклад, чорної ікри до нас в минулому році ввезли на третину більше, ніж в 2016-му.

Соціолог Євген Головаха вважає, що одна з головних проблем в Україні – значне розшарування суспільства. «Цей розрив почався ще на початку 90-х і придбав зараз таких масштабів, що чиновники вже почали хизуватися своїм багатством. Такі витівки влади будуть викликати суспільне невдоволення і провокувати протести ».