Заява МЗС! Кулеба влупив: “готові говорити з Росією”. Українці в шоці – новий поворот!

Дмитро Кулеба розповів, що офіційного запрошення Росії на саміт Кримської платформи не надсилали. Очільник міністерства запевнив, що Україна готова говорити з Росією про деокупацію Криму.

Кулеба пригадав, що Росія від початку відмовилася взаємодіяти з Кримською платформою. Про це очільник МЗС розповів у ефірі одного з українських телеканалів.

Дмитро Кулеба розповів, що офіційне запрошення Росії не надсилали проте зазначив, що Росія з самого початку, коли було публічно оголошено про проведення Кримської платформи, категорично відкинула будь-яку можливість взаємодії з нею.

Ми не проти й готові говорити з Росією про Крим в рамках Кримської платформи. Але тема цієї розмови має бути тільки одна – шлях та графік деокупації Криму,– запевнив очільник МЗС.

Він також розповів, що певне немає жодної країни у світі, у МЗС якої не звернулись би російські дипломати з вимогою не брати участь в саміті Кримської платформи.

До речі, у першому саміті Кримської платформи 23 серпня візьмуть участь 40 країн та організацій. Вони мають ухвалити зокрема й Кримську декларацію. Це документ, який буде відкритий для подальшого приєднання інших держав, якщо вони з якоїсь причини не змогли взяти участі у першому саміті.

Кримська платформа – це ініційований Україною міжнародний консультаційно-координаційний формат.

Він спрямований на збільшення міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобіганню порушенням прав людини та захисту жертв режиму.

Головна мета платформи – деокупація Криму та повернення його Україні мирним шляхом.

Ініціював її створення у 2020 році президент Володимир Зеленський під час виступу на Генасамблеї ООН.

Перший саміт Кримської платформи відбудеться в Україні 23 серпня. Він складатиметься з 4 тематичних панелей.