Зрада? У Зеленського в люті – прямо з Берліну: заблоковано, Путін не чекав! Ультиматум – немислимо

Олексій Резніков заявив, що Німеччина блокує поставки зброї до України через НАТО. За його словами, у Берліні не робили закупівель, незважаючи на попередження США про можливе вторгнення Росії.

Міністр оборони для видання Financial Times зазначив, що німецький уряд у листопаді наклав вето на купівлю гвинтівок для боротьби з дронами й антиснайперських систем через Агентство підтримки та закупівель Альянсу.

“Вони продовжують будувати “Північний потік-2″ і водночас блокують нашу оборонну зброю. Це дуже несправедливо”,– сказав Олексій Резніков.

Він додав, що враховуючи блокування Німеччиною закупівель, Україна прагнутиме придбати зброю через двосторонні угоди з союзниками, зокрема зі США, Великою Британією, Литвою та Францією.

Варто додати, що сьогодні міністерка Анналена Бербок заявила, що наразі “Північний потік-2” не відповідає нормам Євросоюзу. Саме тому поки що “він не може бути схвалений”.

Політикиня пояснила, що процес сертифікації “Північний потік-2” триває. Про це нова очільниця МЗС Німеччини розповіла у ефірі ZDF.

Нова очільниця міністерства закордонних справ пригадала, що в рамках коаліційних переговорів заявили, що до енергетичних проєктів слід застосовувати Європейське право в галузі енергетики.

“Це означає, що на цей час цей газопровід (мовиться про “Північний потік-2″ – 24 канал) не може бути схвалений”,– пояснила міністерка.

Своєю чергою, канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що Нормандський формат перемовин задля врегулювання конфлікту на Донбасі необхідно активізувати.

Політик 12 грудня вперше відвідав з офіційним візитом Польщу. І на спільній пресконференції з польським прем’єром Матеушем Моравецьким згадав і про Україну.

Шольц закликав активізувати нормандський формат

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Європейський Союз стурбований ситуацією біля кордонів України. Задля її врегулювання та деескалації, за переконанням канцлера, треба застосувати усі можливості.

“Серед них і нормандський формат, який слід і далі використовувати як інструмент переговорів. Прикро тільки, що у минулі роки його розвиток не був таким, як би ми хотіли”,– зазначив Шольц.

Напад Росії матиме наслідки

Щодо пересування російських військ біля кордонів України, Олаф Шольц сказав, що до цього ставляться “з великою й серйозною стурбованістю”.

“Ми прозоро заявляємо, що кордони у Європі порушувати не можна. Ніхто не повинен думати, що такий крок обійдеться без серйозних наслідків”,– заявив канцлер Німеччини.

А проте жодних подробиць щодо цих наслідків не озвучив.

Щодо “Північного потоку-2” думки Польщі та Німеччини розбіглися

Моравецький у розмові з Шольцем висловив таку думку: “Краще було б, аби “Північний потік-2″ взагалі не запускали”. Адже цей газопровід буде засобом тиску Росії на Україну та інші країни.

А от Шольц із цим не погодився. Мовляв, Німеччина докладатиме зусиль – попри існування “Північного потоку-2”, – щоб Україна залишилася транзитером газу до Європи.

Поки що позиція Німеччини викликає питання. З одного боку вони блокують поставки зброї через НАТО. З іншого – призупиняють “Північний потік – 2” та погрожують Росії наслідками в разі вторгнення. Яку сторону вони обирають досі незрозуміло.