Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти дочірніх компаній "Лукойлу" і ВЕТЕК за відмивання грошей та фінансову підтримку бойовиків.

Про це поінформувала прес-служба відомства, передає Корупція.інфо

"Протягом 2013-2014 років посадові особи "Лукойлу" через морські термінали Феодосії, Херсона, Ізмаїла, Миколаєва та Одеси, а також через пункти пропуску на українському західному кордоні і через кордон із Білоруссю поза митним контролем, з використанням підконтрольних суб'єктів господарювання (ВАТ "Лукойл", "Лукойл-Україна", Одеський нафтопереробний завод, ТОВ "Перша паливна компанія" та інші) організували контрабанду та реалізацію понад 2 млн тонн нафтопродуктів на загальну суму близько 2 млрд доларів США",– йдеться у повідомленні.

Протизаконно отримані доходи під прикриттям фіктивних угод перераховували на рахунки підконтрольних підприємств. Надалі одержані злочинним способом кошти спрямовували на фінансування терористичної діяльності так званих "ДНР" і "ЛНР".

Кримінальне провадження розслідують за статтею 209 (відмивання грошей) і 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу.

Зазначимо, "Лукойл" — велика приватна компанія РФ. Її головні акціонери — Вагіт Алекперов і Леонід Федун.