“Ми готові”. НАТО жорстко відреагувала на цинічну заяву Лукашенка. “Повинен мати право”

Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко, якого не визнає легітимним міжнародна спільнота, неодноразово озвучував гучні звинуваченням Україні, Литві, Чехії та навіть НАТО — мовляв, усі вони втручалися у внутрішні справи його країни та досі намагаються дестабілізувати ситуацію в Білорусі.

На ці закиди нарешті вирішив відреагувати генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. 26 серпня він офіційно заявив, що будь-яка спроба влади Білорусі використати Альянс для прикриття розправи над протестувальниками є “помилковою та невиправданою”.

Свою позицію Столтенберг озвучив перед зустріччю міністрів оборони ЄС.

“Ми пильні, ми готові захищати і обороняти всіх союзників. Але в регіоні немає нарощування військової потужності НАТО. Так що будь-яка спроба режиму в Білорусі використати НАТО як привід для розправи над демонстрантами в своїй власній країні абсолютно неправильна, абсолютно невиправдана”, — наголосив очільник Альянсу, додавши, що НАТО залишається оборонним блоком.

Окрім того, Єнс Столтенберг вимагає, аби Олександр Лукашенко нарешті провів вільні та чесні вибори в країні.

“Народ Білорусі повинен мати право вирішувати своє майбутнє. Всі союзники поважають суверенітет, цілісність, незалежність Білорусі”, — зазначив генсек НАТО.

Як уже зазначалося раніше, 15 серпня, Александр Лукашенко, який виконує обов’язки президента Білорусі, наказав перекинути повітряно-десантну бригаду з Вітебська у Гродно, на західний кордон держави. Окрім того, він офіційно повідомив, що Білорусь розмістила свої військові частини на західному кордоні країни, і що вони перебувають в повній бойовій готовності. Також скандальний політик наказав звернути особливу увагу на пересування військ НАТО територією Польщі та Литви.