У Міністерстві закордонних справ відреагували на звинувачення режиму Олександра Лукашенка щодо українського безпілотника, який нібито залетів на білоруську територію.

Як заявив речник МЗС Олег Ніколенко, йдеться про черговий фейк, спрямований на дестабілізацію ситуації в регіоні.

«Чергова провокація влади в Білорусі. На заміну міфічним «тонам зброї» прийшли «безпілотники». Україна не використовувала БПЛА. Закликаємо Мінськ не підігрувати дестабілізаційним діям Росії. Спокій на кордоні Білорусі та України в інтересах всього регіону», – наголосив він у себе у Twitter.

Нагадаємо, що раніше МЗС Білорусі повідомило, що 24 січня в країні було «примусово посаджено український безпілотник», метою якого була «незаконна розвідка діяльності над військовим полігоном Брестський».

На сайті МЗС Білорусі вказали, що 3 лютого 2022 р. у МЗС був викликаний Посол України в Республіці Білорусь Ігор Кізім, якому заявлено рішучий протест у зв’язку нібито цілеспрямованим запуском безпілотного літального апарату з України на територію Білорусі.

«Згаданий український безпілотний літальний апарат 24 січня 2022 р. незаконно перетнув державний кордон Білорусі, був зафіксований у повітряному просторі нашої країни та згодом примушений до посадки спеціалістами Збройних сил. На основі аналізу даних бортової апаратури встановлено, що його було запущено з території України з метою проведення нелегальної розвідувальної діяльності над військовим полігоном “Брестський”», – коментують в МЗС Білорусі.

Більш того, Міністерство вказує, що “до української сторони доведено, що цими недружніми кроками вона навмисне провокує ескалацію обстановки в регіоні”. Подібні наративи створюють враження, ніби білоруська сторона навмисне публікує фейкову інформацію, щоб знайти виправдання нарощенню російської техніки на своїх кородонах.

«Це не сприяє цивілізованому двосторонньому діалогу. Білоруська сторона зажадала недопущення таких деструктивних дій надалі», – доповнили повідомлення на сайті Міністерства закордонних справ.

Цікаво, що білоруська сторона мусила вигадати фейковий привід, щоб звинуватити Україну в «небажанні вести конструктивний діалог», в той час як українська сторона не потребує провокацій.

Нагадаємо, що невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко прямо заявляв про те, що війна з Україною можлива і вона буде у двох випадках: якщо проти Білорусі буде здійснена пряма агресія. Друга умова початку війни – напад на Росію. Такі погрози Лукашенко виголосив після вимог пояснити причини стягнення військової сили до кордону з Україною.

Більш того, ще раніше Лукашенко розповів про військові навчання з Путіним і звинуватив Україну в стягуванні сил до кордону. Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що “біля кордонів Білорусі йде нарощування військового контингенту України”.

«Україна продовжує нарощувати сили, зосереджуючи підрозділи національної гвардії з “націоналістів-радикалів”. Це ще дужче, ніж натовські військовослужбовці. І це все в безпосередній близькості від державного кордону нашої країни. Знову ж таки, під виглядом того, що боротимуться із мігрантами», – сказав Лукашенко.

Пізніше стягування російських військ до українсько-білоруського кордону він назвав «захистом державних кордонів». Проте, бажання України захистити свої державні кордони (які союзник Лукашенко порушує 8-й рік поспіль) для диктатора, схоже, неприйнятно…

Ще однією абсурдною заявою щодо України Лукашенко вразив у Різдво. Тоді Олександр Лукашенко виступив у храмі в Мінську на честь Різдва за юліанським календарем. Він згадав про створення Православної церкви України:

«Нам потрібно зробити все, щоб повернути Україну в лоно нашої істинної віри. А там відбувся навіть за релігійними ознаками такий розкол, який подолати буде дуже важко. Це те, що нам хотіли запропонувати в 2020 році – автокефалію, розкол нашої церкви. Ми цього уникнули. І я не хочу, щоб це сталося з нашими сусідами», – прокоментував Лукашенко.

Варто зауважити, що створення Православної церкви України об’єднало представників усіх гілок українського православ’я і поклав край так званому «розколові» в Україні, про який твердили прихильники Москви.