Проект Gulagu.net публікує ролик з інтерв’ю кількох колишніх ув’язнених, завербованих із колоній у ПВК «Вагнер». Вони розповіли про розстріл понад 20 українських дітей та підлітків, підрив ями з більш ніж 50 пораненими полоненими і так званими «500-ми» (ті, хто вирішив покинути війну та відмовився виконувати накази про вбивство українців), зачистки житлових будинків із вбивством усіх, у тому числі дітей. Ці люди привели конкретні місця, ситуації, прізвища та позивні тих, хто віддавав накази розстрілів та інших воєнних злочинів, у тому числі щодо ув’язнених та російських військових.

Інтерв’ю дали екс-ув’язнений з ІЧ-13 УФСІН Росії по Саратовській області Азамат Улдаров (помилований указом Путіна від 23.08.2022 року) та екс-ув’язнений з ІЧ-1 УФСІН Росії по Воронезькій області Олексій Савичов (помилований указом2 Путіна. ), яких завербував у ПВК «Вагнер» Євген Пригожин.

«У рові було чоловік 60 точно було. Люди дихали, криків не було. Мені був наказ прийти, підірвати і підпалити. Я ж не дивитимуся, скільки там людей дихало, скільки було живих. Я просто побачив там своїх, доповів командиру, він мені сказав, що то вже не наші. Я просто виконав наказ. Це було 19-20 січня, тому що 23 січня мене вже поранило», – повідомив Савичев.

Ще одна з описаних подій — після лютневого обміну полоненими російські офіцери наказали «всіх, кому більше 15 років і вище — розстрілювати без слів», розповів Савичов. З 15-річних полонених було розстріляно близько 20 людей.

При цьому Савичов заявив, що ПВК «Вагнер» полонених не беруть, а полоненими займаються військовослужбовці Міноборони РФ. А невиконання наказів, зокрема розстрілів мирних жителів, каралося таким самим розстрілом. «Обнуленням» карається і спілкування із журналістами.

Далі в опублікованому відео бере участь Азамат Улдаров, який був серед 5-го штурмового загону ПВК «Вагнер».

«Я хочу, щоб Росія та інші держави знали правду. Я не хочу війни, я не хочу кровопролиття. Бачиш, я тримаю цигарку в цій руці. Цією рукою я виконав наказ – убити дітей», – каже Улдаров.

За його словами, йому та його загонам давали наказ «зачистити та знищити всіх» у Соледарі. У районі цього міста висадилося близько 150 найманців.

«Ми йшли та вбивали всіх. Були жінки, чоловіки, пенсіонери, діти. Ти розумієш, що зараз на цих руках? Дитині було 5-6 років, а я вистрілив. Була команда зачистити всіх», – сказав Улдаров.

«Коли я зайшов до підвалу, там були діти, і мені була команда не випустити нікого. Я виконав команду. Я поклав там усіх зі своїм гуртом, ми всіх залишили там. Дітей було близько 40, загалом людина 300-400. Я дав команду знищити всіх. Це був великий будинок, дев’ятиповерхівка та цілий підвал, а також перший та другий поверх були забиті людьми та заміновані. Я дав команду – «обнулити» всіх», – розповідає Улдаров.

За його словами, це сталося вже 18 березня у Бахмуті.

“Ми путінська команда”, – зазначив Улдаров і розповів про безліч страт, які відбувалися за допомогою ножа і кувалди – улюбленої зброї Пригожина, як сказав Улдаров.

Він зазначив, що наказ про те, щоб «знищити всіх» віддавав, зокрема, Євген Пригожин. А під час боїв підрозділ зазнав великих втрат.

«Сьогодні я поховав 14 людей за один захід. Ми поховали на Північно-Донецькому напрямку, азимут 140, це Ростовська область. Ми вивезли їх літаком і просто закопали порожні труни, оскільки ми не могли визначити тіла», — розповів Улдаров.

Труни з іменами військовослужбовців вивозилися літаком Іл-76, а потім передавали матерям, хоча в трунах нікого не було. В останню подібну подорож Улдарова вивозилося на поховання 18 людей.

Також Улдаров розповів, що при ньому було страчено кувалдою понад 20 осіб, більшість із яких «чвкшники». Він також зазначив, що вбивство Євгена Нужина, який втік, — правда, але стратили його до участі Улдарова в бойових діях.

Також мова зайшла про наказ Пригожина на вбивство керівника Gulagu.net Володимира Осєчкіна членами ПВК «Вагнер». «Пригожин сказав, що найближчого року ти покинеш цю землю», — розповів Улдаров у розмові з Осечкніним.

Зараз Улдаров знаходиться вдома в Саратові, але хоче повернутися на війну, але вже від Міністерства оборони РФ. “Так, я хочу туди виїхати”.

Крім того, з’ясувалося завдяки опублікованому відеоархіву тортур ФСБ/ФСВП 2020 року, що Улдарова били, катували та ґвалтували у ОТБ-1 під час ув’язнення. Він підтвердив, що з нього знущалися в колонії.