Ні для кого не секрет, що війна на наших теренах досягнула надкритичної точки. Експерти The Wall Street Journal проаналізували ситуацію та зробили висновок, як подолати агресора.

За даними аналітиків, на жаль, контрнаступ ЗСУ виявився менш успішним, ніж багато хто очікував. Це дало російським військам час вкопатися і отримати перевагу. Саме з цієї причини, щоб врахувати нинішні реалії, Україна та її прихильники повинні слідувати адаптованій стратегії, що складається з п’яти основних елементів.

І тут виділяють одразу чотири надважливих пункта.

По-перше, військові зусилля України повинні бути більше зосереджені на обороні, зазначає видання.

“Києву необхідно зберегти територію, яку він все ще контролює… Українським силам слід створити укріплені оборонні лінії і використовувати сучасні датчики та безпілотники, щоб запобігти новому захопленню земель Росією”, – йдеться у публікації.

По-друге, Україні необхідно знизити свою залежність від іноземної допомоги, додали в WSJ.

По-третє, США та інші країни повинні допомогти Україні створити посилену мережу протиповітряної та протиракетної оборони, акцентував журнал.

По-четверте, Україна повинна націлитися на російські лінії постачання на сході України і на заході Росії, і по-п’яте, Україна повинна посилити загрозу для РФ у Криму, пише WSJ:

“Це повинно включати в себе удари на великі відстані, а також спеціальні операції проти російських сил, баз і ліній постачання. Чому Керченський міст продовжує стояти, залишається загадкою. Щоб забезпечити можливість цих ударів, США і західні прихильники повинні надати Україні зброю більшої дальності з більшим бойовим навантаженням і зняти заборони на використання цієї зброї для атак на війська і логістику на території Росії”.

Йдеться про такі ракети, як TAURUS і ATACMS.

Сам президент Володимир Зеленський в інтерв’ю італійському телеканалу Rai1 заявив, що ситуація на фронті стагнує через затримки з постачанням військової техніки.

За словами президента, “що стосується війни на землі, то тут патова ситуація (згодом в Офісі президента заявили, що Зеленський мав на увазі стагнацію, а не патову ситуацію – УП), це факт”, тому що “були затримки з технікою, а затримки означають помилки”.

“Ми воюємо проти терористів, які мають одну з найбільших армій у світі, боєприпасів недостатньо, нам потрібні сучасні технічні засоби”.

При цьому він зазначив, що військово-морська операція “принесла позитивні результати”.

“Росія втратила багато кораблів, а в Чорному морі нам вдалося побудувати зерновий коридор, так що ця прагматична частина операції з впливом на економіку була проведена позитивно”, – підкреслив президент.

Він також заявив, що російська армія не здатна значно просунутися вперед, її вдалося зупинити.

“За два роки важливо, що нам вдалося захистити нашу державу. Близько 26% території країни все ще перебувають під окупацією, але ми бачимо, що російська армія не здатна значно просунутися вперед. Ми їх зупинили”, – сказав Зеленський.

Президент під час спілкування з журналістом також назвав відсоток української території, яка наразі перебуває в окупації.

“Після двох років важливо, що нам вдалося захистити нашу державу. Близько 26% національної території все ще перебувають під окупацією, але ми бачимо, що російська армія не може значно просунутися. Ми їх зупинили. Сьогодні країна знає, що таке війна, на жаль, багато сімей втратили близьких, є поранені і багато на фронті, але ми не одні, нам вдалося об’єднати світових лідерів”, – сказав він. 

“Перші дні війни були дуже різними, люди були дуже налякані. Спочатку був великий хаос, несподіване вторгнення, вночі напади на міста. Люди були шоковані. Тепер все по-іншому, ми почали захищати нашу землю та родини. У нас не було альтернативи”, – додав президент.