Російська пропаганда пішла далі Києва і пропонує військовому командуванню наступ на захід України, аби перерізати логістику з Польщі – там проходить основний потік західної військової й гуманітарної допомоги, пише forbes Україна.

Це означає, що російській армії потрібно дійти практично до Львова, що майже нереально. Але Росія може спробувати зайти вглиб української території на 50–100 кілометрів з півночі аби поставити під загрозу ці маршрути й обстрілювати частину з них.

Сили для цього потрібні аналогічні, що й для наступу на Київ – щонайменше 100 000 солдатів. Утрати росіян у цьому випадку будуть значно драматичніші, місцевість там більше придатна для оборони, ніж для наступу.

Ймовірність відкриття будь-якого нового фронту залежатиме від того, чи зможе Кремль мобілізувати ще 300 000–500 000 нових солдатів. Якщо так, ризик нового наступу різко зростає, бо наразі лінія фронту надто коротка для таких значних сил.

В той же час, виникає логічне питання – чому Україна довгі 10 місяців війни не відповідає на залучення сусідньої країни у війну на боці кривавого агресора? Чому Київ навіть зараз, коли ймовірність ного наступу з Білорусі зростає, не діє на випередження, завдаючи ударів по військових об’єктах у цій країні, адже їх використовують росіяни для атак по Україні.

Експосол України у Білорусі (2010 – 2011) Роман Безсмертний у коментарі Главкому зазначив, що “Щоби це було зроблено (атаковано аеродроми у Білорусі), потрібне політичне рішення. У даному випадку таке рішення ухвалює одна людина – президент України. Як це зробити, якщо рішення буде ухвалене, це вже справа Головнокомандувача і начальника Генштабу. Очевидно, що з певних політичних міркувань це рішення президент не ухвалює. Однак я переконаний, що рано чи пізно він це рішення прийме. Немає тут боязні білоруської армії, їхнього диктатора. Очевидно, що тут є якісь інші мотиви”.

У свою чергу Народний депутат, полковник СБУ, військовий Роман Костенко зазначає, що Україні не потрібно розширяти і без того широку лінію фронту.

“Є побоювання спровокувати вступ Білорусі у війну. Якби була зброя, якою ми могли би систематично завдавати ударів по аеродромах, якби у нас були «Сапсани» (проєкт оперативно-тактичного ракетного комплексу, що створювався спільними зусиллями ДКБ «Південне» і «Південмашу», нині заморожений – «Главком»), чи хоча б «Вільха-М» (українська реактивна система залпового вогню), достатня кількість Himars і ракет ATACMS (Army TACtical Missile System, армійська тактична ракетна система) – це одна справа. А якщо у нас обмежена кількість такої зброї і ми можемо зробити одну «бавовну», а після цього Білорусь знайде чіткий привід вступити у війну – це інша справа. Тому що розшириться лінія фронту.

Це стане можливим (атаки на білоруські аеродроми), коли ми зможемо постійно влучати по них, маючи достатню кількість далекобійної зброї.

Скільки разів ми вдарили по російських аеродромах? На пальцях можна порахувати. До того ж, офіційно не було повідомлень, що «бавовну» у Росії спричинили дії Збройних сил України.

У білорусів багато ракет Точка-У, у них дуже багато, може навіть більше, ніж у нас ракет С-300, які долітають до Києва. Багато у них «Градів» і «Ураганів». Білоруська армія – це 40 тис. осіб. Але навіть без фізичного заходу на нашу територію Білорусь може отримати право використовувати їх проти нас. Тобто не Росія, а саме Білорусь. Вони можуть підключитися до ракетного терору на боці Росії і закидати нас ракетами.

Думаю, у нашому керівництві ніхто не хоче розширювати лінію фронту. Нікому не вигідно, щоби Білорусь нападала. Те, що вони наш ворог – беззаперечно. Те, що їх Росія використовує – це факт. Але безпосередньо їхня армія не включилася у війну.

Головком ЗСУ Залужний сказав у своєму інтерв’ю, до речі, що далеко стріляти ми не можемо. Тобто вистрілити один раз ми можемо. Але потім доведеться розширювати засоби ППО, щоби стримувати Білорусь. Нині у Білорусі 70% населення не підтримує вторгнення Путіна в Україну. А коли ми почнемо обстрілювати, і у нас буде чим, ці розклади можуть змінитися”, зазначив нардеп.

А що думаєте з цього приводу ви? Чи потрібно наносити превентивні удари по території Білорусі? Пишіть свої думки у коментарях.