Сили оборони України знищили майже дві роти і два склади боєприпасів російських окупантів на Таврійському напрямку.

Як повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія”, бригадний генерал Олександр Тарнавський у Telegram, робота зі знищення ворога триває.

Зокрема, підрозділи ракетних військ та артилерії Сил оборони таврійського напрямку протягом доби виконали 803 вогневих завдань.

“Втрати ворога вбитими та пораненими склали майже дві роти”, – наголосив бригадний генерал.

Тарнавський повідомив, що знищено та пошкоджено понад 10 одиниць озброєння і військової техніки. Зокрема, БТР, 3 одиниці міномет 120 мм та один міномет 82 мм, протитанкова гармата МТ-12 “Рапіра”, самохідна гаубиця 2С19 “Мста – С”.

Також було знищено два склади з боєприпасами ворога.

На Лиманському напрямку на південь від Кремінної останні дні військова ситуація не змінювалася, повідомив офіцер Національної гвардії Олександр Дорошенко в ефірі інформаційного телемарафону.

“Ситуація останні декілька днів не змінювалася, приблизно однаково. Ворог кожного дня застосовує міномети, артилерію, іноді авіацію – це можуть бути гвинтокрили або літаки, заходячи з боку Білогорівки. Танки застосовує, це в них дуже добре вдається. Є намагання обійти з боків, але ці їхні спроби ні до чого не призводять”, – сказав він.

Також він зазначив, що поки не фіксується поява нових найманців в цьому районі, проти захисників України на зараз воюють мобілізовані росіяни.

Контрнаступ Збройних сил України буде “дуже вражаючим”, він може привести до успіху, адже українці “мають намір звільнити свою країну”.

Таку заяву зробив екс-керівник Центрального командування США в 2008-2010 роках і колишній директор ЦРУ (2011-2012) генерал Девід Петреус, який нещодавно був у Києві і зустрічався з президентом України Володимиром Зеленським, передає The Guardian.

“Я припускаю, що вони доб’ються загальновійськового ефекту, іншими словами, вони будуть успішно проводити загальновійськові операції”, – зазначив він.

За його словами, Україна має у своєму розпорядженні інженерні війська, що проривають загородження і розміновують мінні поля, протиповітряну оборону, яка захищає їх від російських літаків, потужну броню від протитанкових ракет, засоби радіоелектронної боротьби, що глушать радіомережі росіян, а також артилерію і міномети.

Все це, на думку Петреуса, призведе до того, що контрнаступ буде стрімким, його кульмінація може настати вже через 72-96 годин після початку, і Росія понесе масштабні втрати.

Зараз для ворога залишається пріоритетним Бахмут.

Ворог втратив десять місяців у часі й за різними оцінками до 100 тисяч особового складу вбитими та пораненими, щоб, не до кінця захопити районний центр Бахмут. Вони розуміють, що в разі нашої блискавичної операції можуть позбутися своїх досягнень. І це може стати дестабілізуючим морально-психологічним елементом.

Про це в ефірі телемарафону повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий.

Відтак росіяни роблять усе, щоб підтягнути на заміну «вагнерівцям» у район Бахмута повітряно-десантні підрозділи, які в них по-радянськи традиційно сприймаються як «швидка допомога». А на події і населення у Бєлгородській області їм начхати. Залишки військового іміджу їм більш важливі.

За словами офіцера, рф проводить на Бахмутському напрямку ротаційні заходи, які потужно прикриває артилерійським вогнем. За цю добу ворог здійснив 400 обстрілів та чотири авіанальоти.

— Ми зі свого боку завдаємо удари по ворогу всіма можливими засобами, аби завадити цим ротаційним заходам. Так би мовити, одних б’єм в дорогу, а інших зустрічаємо, — зазначив Сергій Череватий.