Правоохоронці зібрали вже достатньо матеріалів про зловживання чиновниці, і чекають, коли вона втратить посаду і політичного прикриття.

Компанія голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої "Інвестиційний капітал Україна" (ICU) працювала в інтересах "сім'ї" екс-президента Віктора Януковича, що підтверджують учасники ринку цінних паперів.

Про це заявив глава підкомітету з цінних паперів фінансового комітету ВРУ Павло Різаненко, повідомляє Корупція. Інфо

Зазначається, що зараз Генпрокуратура розслідує походження 1,4 млрд доларів, арештованих на рахунках кіпрських фірм в українських держбанках.

За даними правоохоронців, офшорні компанії, пов'язані з оточенням Януковича, отримали ці гроші в результаті спекуляцій з облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) протягом 2011-2013 років. Компанія ICU виступала брокером в угодах з цінними паперами.

Своє розслідування схем з відмивання коштів ведуть депутати парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності.

За словами Різаненка, облігації, якими оперувала Гонтарєва, випускалися під певних покупців і мали особливо привабливі умови.

"Три державні банки торгували між собою. Вони були кінцевими покупцями і продавцями цінних паперів. Але ці облігації проходили як мінімум через троє рук. Перші – це професійний посередник. Наприклад, ICU. 

Далі йшла компанія-резидент або нерезидент, кіпріот, на якій залишалася основна дельта, і потім знову – професійний посередник. За одну годину "Ощадбанк" міг продати ОВДП на сотні мільйонів гривень", – зазначає Різаненко.

Він уточнює, що Гонтарєва чудово розуміла, в чиїх інтересах працює, і які збитки держбанкам завдають прокручування ОВДП між приватними посередниками.

Інший представник банківського комітету Максим Поляков зазначає, що правоохоронці вже зібрали достатньо матеріалів щодо зловживань Гонтаревої, і чекають, коли чиновниця позбудеться посади і політичного прикриття.

"Сьогодні у Гонтарєвої є політичний дах. І з цієї простої причини її досі не заарештували. Ми прекрасно знаємо, що, як тільки вона вийде за поріг НБУ, її до кінця життя будуть судити. Всі кримінальні справи щодо неї були б вже доведені до кінця, якби не було команд, які блокують розслідування", – стверджує Поляков.

Раніше ЗМІ оприлюднили документи, що підтверджують причетність компанії ICU, якою Гонтарева керувала до приходу в НБУ, до арештованих в "Ощадбанку" коштів оточення Януковича.

Сама Гонтарєва запевняє, що придбання ОВДП для компаній "сім'ї" було не виведенням капіталу, а інвестуванням в Україну.

Нагадаємо, Гонтарєва нещодавно задекларувала ще 52 млн грн – черговий транш від продажу акцій компанії ICU Holdings Limited.