Процес люстрації в Україні відчули на собі чиновники найрізномантніших відомств та рівня важливості займаної посади. У світлі таких подій не обійшлося і без зміни очільників ОДА. 

Як вже повідомлялося, Президент Петро Порошенко призначив нових керівників Львівської, Сумської, Полтавської та Рівненської облдержадміністрацій. Тексти відповідних указів розміщені на сайті президента.

Відповідно – Львівську ОДА очолив Олег Синютка, Сумську – Микола Клочко. Головою Полтавської ОДА призначений Валерій Головко, Рівненської – Віталій Чугунніков.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіційне представлення Президента: Новий очільник ЛОДА – ОЛЕГ СИНЮТКА

 

Команда Корупція.інфо вирішила дізнатися про нових обранців Президента, які відтепер відповідатимуть за реформи та розвиток своїх областей.

 

Микола КЛОЧКО, голова Сумської ОДА

Народився 25 червня 1978 року в Сумах. У 2000 році закінчив Сумський державний педагогічний університет ім. А.С. Макаренко, спеціальності – «історія та правознавство» і «англійська мова та зарубіжна література».

Навчався в аспірантурі при кафедрі філософії СДПУ ім. А.С. Макаренко (2000-2003рр.). Паралельно навчався в Київському національному економічному університеті, отримав кваліфікацію магістра правового регулювання економіки.

З 2002 року починає власний бізнес і відкриває юридичну практику. Був генеральним директором ТОВ «ФУД СЕРВІС ФОРМАТ». Крім підприємницької діяльності викладав профілактику правопорушень та аграрне право в СДПУ ім. А.С. Макаренко.

Очолював Сумську обласну партійну організацію «Фронту Змін». У 2010 році був обраний депутатом Сумської обласної ради від «Фронту Змін», і очолював фракцію даної політсили аж до злиття з «Батьківщиною». У лютому 2014 року був обраний головою Сумської обласної ради.

На парламентських виборах 2014 року Микола Клочко балотувався до Верховної Ради за списками «Блоку Петра Порошенка» (№144), але в парламент не потрапив. Член «Блоку Петра Порошенка».

 

АКЦЕНТИ

До призначення Клочка очільником облдержадміністрації у соціальну мережу Фейсбук 15 грудня потрапив лист голови Сумської обласної ради Миколи Клочка на ім’я тимчасово виконуючого обов’язки Голови правління Пенсійного фонду України Миколи Шамбіра з проханням розглянути кандидатуру Тетяни Зленко на посаду начальника головного управління ПФУ  у Сумській області.

Таке рішення новообраного очільника викликало обурення сумчан.

А все через те, що на думку сумчан призначення відбуваються сьогодні так само, як і за часів Януковича. По-перше, будучи на посаді голова облради, він не мав права надсилати такі подання, це – прерогатива голови облдержадміністрації.

kbcn_1_0683543_n kb_2_8457835063_n

Відповідно ,Микола Клочко, який є юристом за фахом, не знати про таке не міг.

Виникло питання: хто і чому так спішить затвердити Зленко на посаду начальника ПФУ у Сумській області, ігноруючи закони і думку жителів області.

Відповіді немає, і це тільки поширює чутки та відгуки про причетність її до корупційних дій. З уст сумчан це приблизно звучало так: «Це можна розглядати не як подання, а звернення чи рекомендацію облради, але виглядає як ПОДЯКА за …» 

 

Декларація

klochko-mikola-deklaratsiya

 

Валерій ГОЛОВКО, голова Полтавської ОДА

Народився 14 грудня 1965 року в селі Ленінський Карманчінского району Кзил-Ординський області Казахстану. У 1989 році закінчив Полтавський кооперативний інститут за спеціальністю економіст. Продовжив освіту в Українському інституті ринкових відносин та підприємництва менеджером зовнішньоекономічної діяльності та в Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

Трудову діяльність Головко розпочав у 1989 році з посади старшого інженера в Управлінні торгівлі міськвиконкому Полтави. З 1991 по 1992 рік – заступник директора в Полтавському товаристві «Легенда», З 1992 по 2002 рік був менеджером центрального речового ринку «Полімпекс» Полтави (був співвласником підприємства).

З 2002 року і аж до обрання народним депутатом був директором закритого акціонерного товариства «Торговий дім ЦУМ» в Полтаві.

Також Валерій Головко був депутатом Полтавської обласної ради V і VI скликань. Крім того, він був головою Ради підприємців у Полтавській області.

У 2010 році Головко вступив у партію «Фронт Змін», від якої став депутатом облради, до цього в обласній раді він каденцію провів в «Нашій Україні». На парламентських виборах 2012 року Валерій Головко був обраний народним депутатом України за списком партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» (№56 у виборчому списку).

 

АКЦЕНТИ

Новопризначений губернатор Полтавщини в інтерв’ю місцевому виданню представив себе, як людину скромну і невибагливу. Та чи так це?

Новий голова Полтавської ОДА Валерій Головко у недавньому інтерв’ю заявив, що не знає, яка у нього буде зарплата на цій посаді.

Керівник області області наголосив на тому, що він має скромні потреби, і якщо вже зміг прожити на зарплату депутата, то й губернаторська ставка його теж влаштує. Однак наскільки аскетичною була зарплата колишнього нардепа Валерія Головка у 2013 році.

golovko-valeriy-deklaratsiya-1

Загалом дохід Валерія Головка за 2013 рік склав 1 млн 208 тис 649 грн. З цих грошей дуже мала частка зарплати — лише 243 тис 531 гривня. Правда, цей пункт декларації звучить так: «заробітна плата, інші виплати та винагороди, нараховані (виплачені) декларанту відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору».

У тому ж самому інтерв’ю очільник області заявив, що його щомісячна платня складала 6,2 тис грн, з яких «на руки» депутат отримував близько п’яти. Якщо поділили задекларовану річну суму на кількість місяців, то виявиться, що за кожен місяць Валерій Головко заробив понад 20 тис грн. Виходить. колишній нардеп щомісячно отримував близько 14 тис грн різноманітних «інших виплат та винагород».

 

 

Віталій Чугунніков, голова Рівненської ОДА

Народився 21 травня 1974 року в Білгород-Дністровському Одеської області. У 1996 році отримав вищу освіту за спеціальністю «інженер-механік». Віталій Чугунніков переїхав в Рівненську область у 1996 році. Там він почав займатися бізнесом у сфері комунікацій та будівництва. Зокрема, він є засновником компаній «УКР-КОМ» і ТОВ «Корецький щебеневий завод». Фірма «УКР-КОМ» спеціалізується на проектуванні, будівництві та запуску в ефір базових станцій мобільного зв'язку. За офіційною інформацією, з 2006 року вона запустила 1000 таких станцій.

Був головою Рівненської обласної організації «УДАРу». На парламентських виборах 2012 року став народним депутатом за списками партії «УДАР» (№18).

На парламентських виборах 2014 року балотувався у Верховну Раду за списками «Блоку Петра Порошенка» (№89), але народним депутатом не став.

 

АКЦЕНТИ

Якщо Синютка отримав титул "найбідніший очільник ЛОДА за останні 10 років", то Віталій Чугунніков повна його протилежність.  Адже цей чиновник становить бізнес-еліту "УДАРу", який неоднорозово вносив свої пожертвування на благо партії.

При чому, він далеко не перший бізнес-титан, який опинився у прохідному списку "УДАРу" (перші 25 чоловік) є відомі підприємці: бізнес-партнер Віталія Кличка Артур Палатний та кримчанин Сергій Куніцин – бізнес партнер власника Group DF Дмитра Фірташа.

Його швидше можна віднести до касти невідомих широкому загалу бізнесменів, які не працюють ні з самим Кличко, ні з олігархами. Всі вони – керівники обласних парторганізацій УДАРу в Західних і Центральних областях країни, на електоральній вотчині лідера партії.

Вони ж ці організації створювали і спонсорували. Саме такі люди – міцний середній бізнес –  стали головною опорою  УДАРу на виборах.

Також у документах, які Віталій Чугунніков подав до Центральної виборчої комісії, у графі «рід діяльності» він вказав «фізична особа- підприємець».

Хоча насправді він одноосібний власник компанії «УКР-КОМ». Вона спеціалізується на проектуванні, будівництві та запуску в ефір базових станцій мобільного зв'язку. За офіційною інформацією, з 2006 року вона запустила 1000 таких станцій.

Помічник кандидата в нардепи Сергій Мініч підтвердив forbes.ua, що шеф володіє цією компанією. Правда, фінансовими показниками компанії він не поділився. «УКР-КОМ» працює з провідними операторами мобільного зв'язку України: МТС, «Київстаром» і іншими, монтуємо для них станції по всій Україні. Але до виборів виручку кампанії ми не озвучуємо », – говорить Мініч.

За даними forbes.ua, виручка компанії в 2011 р склала 19 млн грн., чистий прибуток – всього 25 000 грн.

Для порівняння, чистий прибуток компанії «УкрРадиоТел», яка з 2006 року запустила 700 базових станцій для стільникових компаній, склала в 2010 р 70 млн грн. 

Таке порівняння викликає ряд запитань, щодо правдивості оприлюднення інформації компанії Чугуннікова, щодо отримання чистого прибутку

Чугунніков сам не визнає себе основним спонсором обласної парторганізації. Про пожертви ніхто не заперечує, але і цифру не називає.

«Звичайно, Віталій Семенович перераховує певні суми грошей у вигляді добровільних пожертвувань, але крім нього так чинить ще цілий ряд підприємців. Добровільні пожертви – це тільки половина бюджету парторганізації – ще половина – членські внески », – говорить Мініч.

 

ДЕКЛАРАЦІЯ

xeuey

 

 

КАЙ КІТ