Після падіння російського Іл-76 окупанти вирішили здійснити потужну ІПСО атаку задля дискредитації України. Однак командир Повітряних сил Збройних сил України, Микола Олещук, висловив переконання у зростанні здатностей військових застосовувати різноманітні інструменти для несподіваного ураження противника.

«Мета їхньої пропаганди очевидна — вони хочуть підірвати міжнародну підтримку нашої держави. Але це їм не вдасться. Україна має повне право на самозахист та ліквідацію засобів агресії з повітря», — заключив командир Повітряних сил Збройних сил України.

“Фактів, які викликають сумніви щодо правдивості цієї інформації [про полонених] є безліч, починаючи від того, як активно включилися в інформаційну компанію депутати Держдуми й пропагандисти», — зазначив він.

Водночас, за словами генерала СБУ, у цієї провокації може кілька причин, зокрема дискредитувати Україну на міжнародній арені, або ж на борту була зброя і викриття цього факту — не найкраща звістка для РФ

“Цей літак буквально вчора ще перебував в дуже далеких південних краях, з Сирії летів в обхід через Єгипет та інші країни, обходячи ті країни, де не можна літати російським військовим літакам і щось привіз в Бєлгород», — сказав ексочільник української спецслужби, натякнувши, що на борту могла бути зброя.

Додамо, що президент Зеленський озвучив наступне після інциденту:

«Потрібно встановити всі чіткі факти. Настільки, наскільки це можливо, враховуючи, що падіння літака сталося на російській території – поза нашим контролем. «Факти» – це головне слово зараз. Заслухав Головкома та Генштаб щодо застосування Повітряних сил. ГУР займається зʼясуванням долі всіх полонених. Служба безпеки України розслідує всі обставини. І я дав доручення міністру закордонних справ України поінформувати партнерів щодо наявних даних в України. Наша держава буде наполягати на міжнародному розслідуванні».