Росія сконцентрувала понад 70 тисяч окупантів на тимчасово окупованих частинах Херсонської і Донецької областей. Важливо відзначити, що під час штурмів великих масштабів російські силовики зазнають значних втрат. Під час таких операцій втрата особового складу в кожній штурмовій групі РФ може сягати до 70%. Це в свою чергу поступово розв’язує руки нашим оборонцям, аби зрештою, коли противник виснажиться, нанести фінальний удар та деокупувати зазначені території. Тоді Путіну знову доведеться міняти ніким не визнану карту РФ.

За словами начальниці Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталі Гуменюк, російські окупанти, через значні втрати, змушені постійно проводити маневри та перерозподіляти свої підрозділи між різними напрямками.

“Вони постійно змінюються і в кількісному, і в якісному складі. Тому що, потерпаючи від невдалих штурмових дій, вони втрачають у кожній штурмовій групі до 70% особового складу. Отже і підрозділи змушені постійно маневрувати і перекидатися на різні напрямки. Зараз загальне угруповання ворога на лівому березі, Херсонщина, Запоріжжя, оцінюється в понад 70 тисяч особового складу і сотні одиниць озброєння та техніки”, – зазначила Гуменюк.

При цьому російські окупанти не усі свої сили кидають на лінію фронту. Частину вони тримають у тилу, звідки за потреби залучають як додатковий ресурс.

У той же час Наталія Гуменюк відзначила, що загалом ситуація на окупованому лівобережжі Херсонщини наразі є дуже складною. За її словами, російські окупанти активно атакують позиції українських військових, і інтенсивність штурмів суттєво виснажує захисників України.

Вона наголосила, що якщо протягом попередньої доби загарбники провели лише три спроби штурму, то за останню добу їх було вже 13. Зауважено, що наразі російські війська утримують використання бронетехніки, ймовірно, плануючи витрачати її у той момент, коли українські сили будуть діяти більш ефективно.

Водночас, речниця розповідала, що російська армія активно зводить оборонні укріплення на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонської області та в анексованому Криму. Вона зазначила, що армія України підходить до оборонних рубежів окупантів.

Вона також зауважила, що росіяни продовжують формування оборонних споруд, при тому, що в них є другий і третій рубіж оборони досить потужно укріплений.

За її словами, кремлівська армія на території тимчасово окупованого лівобережжя Херсонської області перебуває вже довготривалий час, а також мало на ресурси й час відповідно для облаштування цих укріплень.

“Усвідомлюючи, що просування Сил оборони невідворотне, вони продовжують мінування, в тому числі виправляючи те стихійне мінування, яке сталося після підриву Каховської ГЕС”, – розповіла Гуменюк.

Вона пояснила, що мінно-вибухові загородження, облаштовані безпосередньо вздовж урізу води були стихійно переміщені водою на різні відстані. Ба більше, за словами речниці, ці мінні загородження, створені підривом ГЕС, досі працюють проти самих окупантів, а підриви їхніх підрозділів продовжуються.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ЗСУ просунулись вперед і розширили плацдарми на лівому березі Дніпра. Наталія Гуменюк заявила, що українські війська продовжують роботу з розширення плацдармів на лівому березі Дніпра у Херсонській області.

“На сьогодні наша робота має результат. Маємо розширення плацдармів. Але треба усвідомлювати, що лінія фронту дуже гнучка і під тиском ворожих підрозділів, ми знаємо, що їх набагато більше присутніх на лівому березі, вони набагато краще укріплені й мають відповідне тилове підґрунтя, яке їх може убезпечувати, на відміну від наших, де за спинами Дніпро”, – розповіла Гуменюк.

Тому, за її словами, треба бути дуже обережними в інформаційному просторі та задовольнятися тією інформацією, яка може бути оприлюдненою станом на зараз.