В Україні процвітають квартирні крадіжки, грабіжники використовують прості і перевірені схеми.

Як повідомляє Корупція. Інфо, що за даними Держреєстру судових рішень, де публікуються вироки, за останні два роки було оголошено близько 20 вердиктів таким домушникам.

У більшості випадків злочинців просто штрафують або засуджують до умовних термінів, реальні терміни – рідкість. У МВС журналістам повідомили, що насправді таких випадків набагато більше, просто багато жертв не поспішають в поліцію, тому що здають квартири нелегально і не хочуть це "світити".

Так, один з останніх випадків крадіжки під назвою "гастролі" стався в Рівненській області. Тут двоє приїжджих молодих чоловіків обікрали зняте подобово житло, демонтувавши дорогий плазмовий телевізор зі стіни і варильну поверхню з кухні.

Господиня квартири, виявивши зникле, звернулася в поліцію і розповіла, що здала квартиру випадковим людям, у яких вона не запитала паспортів. Коли поліцейські вийшли на слід підозрюваних, ті вже зняли нову квартиру в Вінниці і готувалися використовувати зухвалу схему ще раз. Їх затримали на гарячому.

У прес-службі Рівненської поліції повідомили, що ці грабіжники причетні до 5 таким крадіжкам.

Ріелтори розповіли журналістам про свій спосіб "страховки майна".

"Наприклад, я завжди фотографую паспорт квартиранта і фотографію в ньому крупним планом. Якщо пропаде що-небудь цінне, то звернуся і в поліцію, і викладу фото на форум ріелторів, де є" чорний список "квартирантів. Щоб не обдурив інших", – повідомив столичний ріелтор Іванна Корейко.

Відзначається, що експерт в області безпеки Сергій Шабовта вважає, що ризиків буде менше, якщо здавати квартиру офіційно.

Ще одна афера, яка з'явилася зовсім недавно, – "віджим" житла у військових на сході країни за допомогою "чорних" нотаріусів. А однією з наймасовіших афер в великих містах залишається подобовий знімання квартири, щоб здати за день її декільком людям на "долгосрочку". Бували випадки, коли шахраї примудрялися за добу здати квартиру 12 разів.