Лідерка "Батьківщини" назвала розрив співпраці з Турчиновим найбільшим своїм болем.

Лідер "Батьківщини" і народний депутат Юлія Тимошенко дала ексклюзивне інтерв'ю ТСН.Тижню. 

Вона пояснила, чому виникли конфлікти з Ющенком та Порошенком, а також чому розбіглася частина її команди, передає Корупція. Інфо

– Ви мали можливість спілкуватися з усіма президентами України. Сьогодні у нас президент Порошенко. Конфлікт з ним, розпочатий 2005 року, триває досі?

– Говорять, от був конфлікт у мене з Ющенком, або конфлікт у мене з Порошенком. У мене не конфлікт з людьми, у мене конфлікт з системою. Вони всі є уособленням от цієї кланової корумпованої системи управління країною. І тому у мене конфлікт.

– Був час, коли ви були разом.

– Я тоді була ще зовсім недосвідченим політиком, це були перші роки. Ви пам'ятаєте мою тодішню фразу, що я готова була тоді білизну в штабі Ющенка прати! Я реально була готова і я реально відмовилася від амбіцій іти на президентські вибори. 

Коли ми всім народом його винесли на руках на президентську посаду, ми очікували від нього чітких мужніх кроків проти олігархії. Але вже на інавгурацію його родина з США прилетіла на літаку Фірташа. 

І вже тоді його брат заснував компанію з торгівлі газом, яка мала співпрацю з "РосУкрЕнерго", як посередник у торгівлі газом. 

І за кілька місяців стало зрозуміло, що, на жаль, Віктор Ющенко, як кажуть, якщо Кучма був батьком олігархічної системи, то Ющенко став сином. Вони його "усиновили" за кілька місяців.

– Які у вас зараз з ним стосунки? Примирення сталося? Ви спілкуєтеся?

– Ми не спілкуємося, але я людина, яка схильна пробачати.

– Коли вийшли з неволі, велика частина вашої команди від вас пішла. Чому це сталося?

– Для мене це великий біль. Насправді великий біль. Якщо Яценюк і "Народний фронт" ніколи не були моєю командою, але була і моя частина команди моєї "Батьківщини", яка 17 років долала цей шлях. 

Були люди, яких я вважала не просто своїми друзями. Настільки у нас були близькі стосунки. І для мене це було дуже тяжким ударом. 

Я думаю, що причина в тому, що поки я була у в'язниці, ці люди просто викреслили мене з життя. 

Поставили на мені хрест як на політику, вирішили, що життя "Батьківщини" завершене, що по суті режим Януковича знищив мене як політика, помножив на нуль і вони пішли шукати інше щастя.

– А які у вас зараз стосунки з Олександром Турчиновим? Він же був вашою правою рукою?

– Це мій найбільший біль. Стосунків у нас зараз і комунікацій ніяких. Я його давно пробачила, але спілкування ніякого немає. 

Але дуже важливо, що в ті важкі часи, коли вбивали партію, я вийшла з в'язниці, коли її розколювали – вони підтримали Порошенка. Біля мене залишилися ті, хто були поруч. 

Коли життя так тебе перевіряє і кидає в такі м'ясорубки, а люди кажуть: "Вона вже як політик померла, її немає. І навіщо біля неї перебувати?". Але знаходяться ті, хто залишається. Біля мене залишилися Немиря, Кожемякін, Іван Кириленко, Власенко, Кондратюк, Сенченко, Павловський. 

І плюс усі керівники наших обласних осередків. Саме тому я змогла пройти шлях реанімації. Бо повертатися з в'язниці надзвичайно важко, це як з того світу.

– Спілкувалася з одним з керівників "Опоблоку". Він характеризує стосунки з фракцією "Батьківщини" як "ситуативний союз". Що ви скажете?

– Це ще одна технологія, яку намагаються проштовхнути!

– "Опоблок" сам?

– "Опоблок" і президент – це сьогодні одне ціле. Три закони до бюджету, які відкривали офшори, всі ці закони голосувалися БПП, "Опоблоком", "Народним фронтом" і осколками Партії регіонів. А вони створюють міф. Це абсурд.

– Просто ваша риторика збігається з риторикою "Опозиційного блоку".

– Не зовсім так. У парламенті існує проєвропейська і проросійська опозиції. І у нас з ними немає нічого спільного. 

А за бюджет не голосували, тому що він корумпований, не голосувала і "Самопоміч", "Свобода", "Народний контроль", всі єврооптимісти. А з яких причин не голосував "Опоблок", я не знаю. 

Порошенко намагається зліпити нас з "Опоблоком". Це обман. У нас нічого спільного немає.