Зараз між Україною і Росією активно ведуться переговори щодо полонених і заручників, а президент роз'яснив один важливий момент.

Після того, як в Росії суд продовжив арешт всім 24 українським морякам, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує звільнення українців, а не їх обміну. Про це він сказав журналістам у Києві.

"Ми не говоримо про обмін з приводу наших моряків, моряків нам повинні повернути", – підкреслив глава держави.

Якщо про добру волю і ми дійсно бажаємо, щоб такий час настав найближчим часом, ми готові Вишинського поміняти… Сенцов – це як приклад. Ми готові поміняти на Сенцова, але це не розмінна монета, я маю на увазі.

Ми б хотіли отримати всіх наших політв’язнів, всіх наших військових. Якщо це такі перші кроки – ми готові".

Президент уточнив:

"Щодо пана Вишинського, ми сказали, що якщо це перші нормальні кроки, якщо такі умови, – ми готові. Давайте ми дамо вам пана Вишинського, якщо ви хочете, – поверніть нам пана Сенцова. Ми написали: одночасно".

У свою чергу заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль в інтерв'ю підтвердила, що в ситуації з моряками не йдеться про обмін, і пояснила, чому.

"Хочу відзначити, що про обмін моряків мова не йде – ми говоримо про звільнення моряків. Я розумію, що мої колеги не юристи, і для них обмін або повернення – це майже одне і те ж. Дійсно, одночасно або неодночасно, можливо, будуть вирішені якісь інші питання щодо інших людей. Але в тому, що стосується наших моряків, мова може йти виключно про виконання наказу суду (Морського трибуналу) і їх повернення в Україну …