Зранку під час масованого обстрілу України у повітряний простір Польщі увійшов неідентифікований літальний об’єкт. У Польщі заявили, що він перетнув повітряний простір з боку України.

Про інцидент повідомило Оперативне командування Збройних сил Республіки Польща.

За їхньою інформацією, неідентифікований об’єкт спостерігався на радарах системи протиповітряної оборони, але таємничо зник.

«Вранці 29 грудня, з боку кордону з Україною, в повітряний простір Республіки Польща потрапив невпізнаний літальний об’єкт, який радари системи протиповітряної оборони фіксували від моменту перетину кордону до таємничого зникнення сигналу. Відповідно до усіх вимог нашого оперативного порядку, командувач Збройних Сил активізував наявні сили та засоби», — зазначено в офіційному повідомленні Оперативного командування Збройних сил Польщі.

У Повітряних силах кажуть, що інцидент із об’єктом, який залетів у повітряний простір Польщі під час російської атаки 29 грудня, має стати ще одним сигналом для партнерів – Україні потрібно більше засобів ППО, щоб захищати і себе і Європу.

В той же час, жителі ґміни Долгобичув на Люблінщині бачили у небі невідомий об’єкт в момент, коли за ним спостерігали сили ППО.

Однак жодної інформації про вибух не було. Тож можна припустити, що це могло бути «лише миттєве порушення нашого повітряного простору і цей невпізнаний об’єкт повернувся в Україну», — повідомляють польські ЗМІ.

Наразі, президент Польщі скликав термінову нараду з військовим керівництвом після порушення повітряного простору з боку України.

Варто зазначити, що інцидент трапився біля Пшеводова, де рік тому вибухнула ракета, яка прилетіла з боку України.

Зауважимо, днями раніше президент Польщі Анджей Дуда скликав засідання Ради національної оборони. У цій нараді вперше візьмуть участь новий прем’єр Польщі Дональд Туск та члени його уряду.

Про це повідомив голова Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра.

«Обговорюватимуться питання безпекової ситуації, пов’язані із ситуацією на фронті в Україні, аспект міжнародної безпеки, можливості підтримки Збройних сил України, питання реформування системи управління збройними силами та ініціатива президента щодо закону про реформування системи (обороноздатності.)», – повідомив Сєвєра.

За його словами, для підготовки до можливої конфронтації з Росією в Польщі є три роки.

Голова Бюро національної безпеки додав, що якщо на початку 2023 року РФ могла відновлювати або виробляти 20 танків на рік, то зараз потужності дозволяють сягати показників у до 300 танків на рік.

Варто підкреслити, що лише 15% поляків добровільно готові вступити до війська у разі нападу Росії на їхню країну.

Таким є результат дослідження IBRiS на замовлення Rzeczpospolita.

Відповідно до соціологічного опитування, якби почалася війна із Росією, кожен третій поляк вирішив би втекти із країни, лише 15,7% пішли б добровольцями до армію. Ще 29% заявляють, що займуться волонтерською діяльністю, Із 37,4% тих, хто б евакуювався, – 11,9% виїдуть за кордон з родиною, а 25,5% – до безпечного місця до Польщі. Ще 22% поляків нічого не зроблять, а 11,6% не знають, як поводитимуться.

Цікаво, що, як показують дослідження, до армії здебільшого добровільно підуть виборці ПіС та Конфедерації, зокрема із соціально-консервативного табору (23%), чоловіки (31%) та молоді (віком 18-29 років) – 37%. В основному це кажуть жителі великих міст (28%), найчастіше люди з найнижчою освітою: початковою, середньою або професійно-технічною.

Зазначається, що здебільшого виїжджати з сім’єю за кордон планують невиборці (15%), люди віком 30-39 років (33%), жителі сільської місцевості (18%), а також люди із середньою (19%) або вищою освітою (20), які на минулих виборах голосували за Третій Шлях (21%).

Загалом, напруженість на кордоні та готовність громадян до можливого конфлікту створюють сумний контекст, який потребує ретельного аналізу та відповідальної реакції.