8-10 серпня в урочищі «Чарівна Долина» у селі Родатичі проходив рок-фестиваль «ZaxidFEST». Фестиваль щорічно збирає чималу кількість шанувальників рок-музики, адже є однією з найбільших і наймасовіших подій в країні. Цього року під час фестивалю відбувався збір коштів для спецбатальйону «Азов». Зібрані кошти були передані на відповідний рахунок.

Але перед початком фестивалю чимало шуму у медійному просторі наробив конфлікт між організатором фестивалю Яковом Матвійчуком та сільським головою с. Родатичі Степаном Островським. Коли до старту фестивалю залишалося декілька днів Родатицька сільська рада прийняла рішення про заборону його проведення. Сільський голова обґрунтував це тим, що в країні проходять бойові дії, а людям лиш би поспівати. Саме через це, та можливу загрозу терактів, сільрада і виконком одноголосно проголосували за постанову про заборону проведення фестивалю.

Якова Матвійчука обурила така позиція сільського голови, адже в селі, не зважаючи на війну, проходять дискотеки, гуляють весілля і працює клуб, тому мотивувати заборону фестивалю ситуацією на Сході недоречно, адже мета у фесту благодійна, тим паче, «ZaxidFEST» проводили на приватизованій ділянці.

Так в чому ж насправді полягає конфлікт? Чому з року в рік перед фестивалем відбуваються непорозуміння між організаторами та владою?

Цьогоріч війна на Сході та оголошення жалоби стали причинами заборони сільською радою проведення фестивалю. Але «Захід» був організований для допомоги військовим, які зараз захищають нас у «гарячих» точках. Журналісти проекту «Поборемо корупцію разом» вирішили дізнатися думку людей, адже фестиваль поставив перед нами багато запитань. Невже благі наміри організаторів надати допомогу лякають сільського голову, який в першу чергу повинен думати про побратимів?

Відомо, що понад десять військовиків, які є земляками Островського зараз несуть службу в армії. Поспілкувавшись з людьми, наближеними до організатора фестивалю, стало зрозуміло, що справа далеко не в війні. Кожного року перед проведенням фестивалю «Захід» організатори зустрічали з боку сільського голови не привітність та бажання допомогти, а, навпаки, бажання всіма методами завадити проведенню фестивалю біля с. Родатичі. Цього року підкріпившись підтримкою деяких активістів та громади села, сільський голова вирішив заблокувати трасу по якій приїжджали відвідувачі фестивалю.

Аби владнати конфлікт організатори вирішили поспілкуватися з головою сільради та запропонували забезпечити вихідців з села, що зараз воюють в зоні АТО за кошт організаторів усім необхідним обмундируванням та засобами захисту. На цю пропозицію сільський голова дав негативну відповідь. Також ще до початку фестивалю організатори здійснили фінансову допомогу дитячому садочку у с. Родатичі. Виділили кошти на закупівлю нових ліжечок для дитячого садка.

Команда, яка працювала над організацією фестивалю розповідає, що вже не перший рік сільський голова фактично вимагає надати фінансову підтримку різноманітним сільським держустановам. Незважаючи на те, що фестиваль проходить на приватизованій землі, організатори жодного разу не відмовили сільському голові в фінансовій  допомозі, але ще жодного разу сільський голова не відзвітував на що пішли кошти, виділені організаторами на потреби села.

Факт гри на людських емоціях, переживаннях, та моралі жителів села залишається, а куди ж поділися кошти, які були передані сільському голові поки залишається загадкою…