Безкоштовна медицина – для українців поняття надто відносне. Формально медичне обслуговування безкоштовне, але цей факт швидше міф, аніж реальність. В наш час медична інфраструктура у Львові представлена як державними, так і приватними лікарнями та клініками.

Стереотип про безкоштовне лікування «ходить» стінами лікарень як легенда. Кожен пацієнт, який потрапляє на лікарняне ліжко повинен віддати чималу суму грошей медикам, які дбають про хворого. Через низьку якість державних медичних послуг, кожен клієнт клініки «гріє руку» медикам, які його лікують, адже навіть за чистоту у відділені потрібно «подякувати».

У державних клініках кожен може отримати якісну консультацію та допомогу професійних медиків. Але така консультація обходиться клієнту як мінімум у 50 гривень. При чому це вважається мінімальною затратою. Якщо комфорт та обслуговування для Вас стоять на першому місці, то ціна за такі умови теж не втішна. Керівнику віддалення за комфорт потрібно заплатити як мінімум 100 гривень. Навіть за здачу аналізів в лікарнях потрібно дати декілька гривень. Ціна за кожен аналіз стартує від 20 одиниць національної валюти.

Якщо ж стан у пацієнта критичний і йому необхідно зробити операцію, тут сума буде вираховуватися у «вічно зелених». За операцію потрібно дати хабара відповідно до її складності. Ціни стартують від 200 доларів.

Якщо Вам необхідно зробити діагностику, то готуйте як мінімум 200 гривень за послуги. Ви маєте змогу пройти повне та часткове обстеження організму, та отримати достовірні дані про стан Вашого здоров’я. Але за ці дані з Вас теж «попросять», і «попросять» не мало. Повна діагностика організму у приватних клініках вартує від 2 тисяч гривень, у державних від тисячі.

Ще однією цікавою корупційною схемою є «кругообіг» ліків в природі. У місті розміщена велика мережа аптек. Так, практично у будь-якій частині Львова за потребою Ви зможете знайти одну з них. Якщо лікар прописав пацієнту медичні препарати, будьте готовими віддати за них кругленьку суму. Якщо ж пацієнт перебуває у лікарні, досить часто медики і фармацевти використовують цікаву схему. Лікар розповідає рідним або ж самим пацієнтам, що ліків, які фактично є на державному забезпеченні у лікарні давно немає, тому їх потрібно купувати за власний кошт. Звичайно, кожен хворий віддасть будь-які гроші, лиш би одужати. Саме тому і купує прописані медикаменти. Насправді ж, ці ліки найчастіше є у тих же лікарнях, але задля заробітку пацієнтам наказують їх купити в відповідній аптеці, а згодом лікарі повертають ці препарати назад, і це йде по колу знову і знову перепродають одні і ті ж припарати.

Можна довго описувати усі процедури, та вартість лікарських послуг. Поняття «безкоштовної» медицини вже давно зникло з вжитку, адже кожен хворий потрапляючи до рук медиків, повинен викласти тисячі гривень, аби йому допомогли. Коли ж пацієнт відмовляється платити, лікуватимуть його аби-як, відношення до нього теж буде непривітним. Але Ви завжди зможете змінити ситуацію, обрати найбільш оптимальний варіант лікування для свого здоров’я – поповнити лікарняний рахунок власним коштом.

Обуренню громади немає меж, адже кожен піклуючись про власне здоров’я повинен віддавати останні копійки, лиш би йому допомогли. Хабарництво у медичних закладах не придушується жодним органом державної влади, а корупція в стінах державних медичних установ росте не по днях, а по годинах. Ми вважаємо, що потрібно змінювати медичні реформи, аби люди мали змогу все ж таки лікуватися безкоштовно, а не слухати лише балачки про «безкоштовну» медицину.