Продовжуючи досліджувати зміни після Революції гідності в Державній автоінспекції, у цій статті ми детально розглянемо ситуацію, яка склалася у Гамаліївці. Використовуючи відзняті відео та фото матеріали спробуємо у хронологічному порядку відтворити дані тих подій.

26 листопада 2013 року активісти Львівського Євромайдану вкотре організовували відправку автобусу з бажаючими долучитися до протестного руху у Києві. Враховуючи бувалі незначні проблеми із працівниками ДАІ, при відправці попередніх автобусів було вирішено обрати інший маршрут пересування автобусу по місту, задля уникнення чергових зупинок. Дочекавшись автобусу, та зайнявши свої місця, активісти рушили у довгу дорогу. Проте поїздка опинилася під загрозою вже за декілька хвилин.

Всього за 15 хвилин поїздки автобус було зупинено працівниками ДАІ біля міського Управління Внутрішніх Справ, на вулиці вул. С.Бандери, 1. Зупинку було здійснено одним з працівників ДАІ (хто саме здійнив її визначити неймовірно важко, проте нижче буде наведено список усіх працівників ДАІ, які були залучені у затриманні цього автобусу). Одразу ж після зупинки працівники ДАІ попросили водія «ПЕРЕДАТИ» технічний паспорт автобуса та водійські права для перевірки . Хочемо зазначити, що працівники ДАІ мають право вимагати  ПРЕД’ЯВИТИ документи, а не передати. У цей самий час один із активістів, що прямував до Києва зателефонував до коменданта та керівника охорони Львівського Євромайдану. В свою чергу вони зібрали всіх присутніх активістів, і з частиною охорони направилися до місця затримки автобусу.

Прибувши на місце, активісти почали вимагати від працівників ДАІ (у відповідності до чинного законодавства)  пояснити причину зупинки транспортного засобу. Проте держслужбовець, який здійснював зупинку автотранспорту одразу ж зник. Чому автобус зупинили даівці пояснити не могли. Зрозумівши, що працівники ДАІ у меншості та не мають підстав для продовження затримки автобуса, активісти почали просто масово засипати працівників законними проханнями представитися кожному окремо та пояснити причину затримки транспортного засобу, враховуючи той факт, що він блокує одну з вулиць повністю. Не знайшовши відповіді на зауваження, працівники ДАІ в один момент порозходилися по службових машинах. За декілька хвилин дивним чином до водія повернулися і права, і технічний паспорт транспортного засобу.

Автобус рушив. Враховуючи настрої працівників ДАІ, активісти вирішили супроводжувати автобус за межі міста ще 2-ма власними автомобілями. Супроводжували автобус до с. Гамаліївка. Саме там працівники ДАІ зупинили автобус, створюючи аварійну ситуацію (зупинка транспортного засобу, що рухається по лівій полосі дороги). Далі відбулася ситуація дуже схожа до попередньої. Варто відзначити, що обидва рази автобус зупиняли одні і ті ж працівники ДАІ, під чітким керівництвом  Савченка Р.В (зам. ком. взводу), який теж був присутній при першій зупинці. Причин зупинки назвати не могли. У всіх чотирьох працівників ДАІ вони відрізнялися. У декого їх було цілих дві. Провівши приблизно годину на місці, і розуміючи незаконність підстав зупинки, та той факт, що активісти можуть не витримати та вдатися до незаконних методів фізичного впливу, довелося викручуватися. Цілу годину працівники ДАІ не помічали відсутність номерного знаку (проте їх автомобіль стояв за автобусом), а через стільки часу раптово помітили.

Ошелешені такою наглістю активісти вирішили, що домовлятися немає з ким та вийшли на трасу, перекривши її собою. Працівники ДАІ, що були на місці одразу пообіцяли активістам повернути номерні знаки за 5 хвилин, якщо ті звільнять трасу. Повіривши держслужбовцям , активісти на певний час звільнили проїжджу частину, проте коли даівці не виконали своєї обіцянки, повернулися на дорогу. За деякий час до місця зупинки автобуса приїхав чи не весь особовий склад Львівського ДАІ , як міського так і обласного (у наступних статтях цього циклу ми пояснимо чому так важливо розділяти обласне та міське ДАІ), також прибули кілька патрулів ППС. Ситуація набула розмаху. Затор, причиною якого стало перекриття дороги активістами, сягнув вже майже кілометра. З центру міста під'їжджали все нові активісти.

Коли прибуло керівництво МВС міста Львова та області ситуація не те щоб змінилася. Проте хтось із керівництва МВС запропонував активістам перевірити транспортні засоби ДАІ, що були на місці пригоди. Здавалося б все чесно, проте є один «слизький» момент. На місці пригоди, через дорогу стояв цивільний автомобіль, що «вів» автобус по місту. Кілька разів він міняв своє місце зупинки, а перед оглядом, разом із ще одним автомобілем ДАІ взагалі від'їхали кудись і не повернулися. Можна припустити, що номерні знаки залишилися у одному з них. Близько третьої ночі активісти та держслужбовці дійшли згоди, та вирішили, що автобус таки виїде до Києва наступного дня.

А тепер, ми озвучимо цікаві моменти, які відомі далеко не кожному. Номерні знаки, що були зірвані з автобуса (ВС 2017 СК) наступного дня повернули на штаб-палатку Львівського Євромайдану, погнутими… Певний час вони висіли власне в наметі. Дублікат номерних знаків, що наступного дня були встановлені на автобус було виготовлено коштом працівників ДАІ. Під час наростання конфліктної ситуації на місце приїхав теперішній помічник мера Шевців Андрій та головний «касир» львівського Євромайдану Брезіцький Роман, що вони там робили, для активістів залишається загадкою. Проте обидвоє вимагали від активістів розблокувати трасу. Частина керівництва ДАІ, яка була присутня на місці зупинки автобуса ще до здійснення такої, та керували процесом, знаходячись у приватному транспортному засобі припаркованому на виїзді із заправки.

Приблизно так виглядав конфлікт під Гамаліївкою.

Автомобілі міліції, що були на місці :

  • "Сеат" зеленого кольору  (0136)
  • "Лада, дев’ятка" (0368)
  • "Міцубісі Лансер" сірого кольору (0424)
  • "Лада" синього кольору (0116)
  • "Део Ланос" (1223)
  • "Део Ланос" (0467)

Працівники МВС, що були задіяні у конфлікті: Галанкін (командир 1 взводу), Савченко (зам. ком. взводу), Боянівський, Маліновський, Шпик, Курчко. Жоден з ним не поніс відповідальності за свої дії…

Марвін