Кабмін Гройсмана ініціює підвищення мінімальної зарплати в Україні, щоб посилити тиск на громадян і підприємців, миттєво наповнити бюджет і Пенсійний фонд.

Олександр Клименко зазначив, що він повністю підтримує збільшення мінімальної зарплати для українців, але тільки в зв'язці з підвищенням в країні прожиткового мінімуму, передає Корупція.Інфо

"В іншому випадку можна абсолютно точно стверджувати: уряд вирішив компенсувати падіння доходів населення, а переслідує одну-єдину мету – поповнити бюджет і Пенсійний фонд за рахунок (в основному) малого і середнього бізнесу і населення", – написав Клименко.

1413551340-1551-vitse-premer-ministr-ukrainyi-vladimir-groysman-foto-unian-predostavleno-press-slujboy-vitse-premera_0

На його думку, в результаті прийнятого урядом рішення з 1 січня 2017 року податковий тиск на українців знову буде збільшено. А незахищеним верствам населення виплати з бюджетане тільки не будуть збільшені, але і істотно скоротяться.Зокрема,ініціатива уряду вдарить по бажаючим отримувати субсидії.

"Оскільки Кабміном вже закладено базовий дохід для розрахунку субсидій в розмірі двох прожиткових мінімумів. З збільшенням мінімальної зарплати і заморожуванням прожиткового мінімуму збільшиться сума сплати за комунальні послуги", – пояснив лідер "Успішнойкраїни".

Крім того, за оцінками Олександра Клименка,політика Кабміну вдарить і економіці, змусивши найманих працівників відмовитися від офіційного працевлаштування. Так вони будуть намагатися мінімізувати доходысвоих сімей, щоб збільшити розмір субсидії для оплати непідйомних комунальних послуг.

Клименко зазначив, що реальне підвищення мінімальної зарплати у Украиненеобходимо впроваджувати одночасно з комплексом інших змін. Зокрема, лідер "Успішнойкраїни" дав кілька рекомендацій міністрів чинного уряду.

"Його (підвищення мінімальної зарплати, – ред.) необхідно впроваджувати з одночасним зниженням ставки податку на доходи фізичних осіб до 10%, скасувати військовий збір, знизити ЄСВ з 22% до 15%. Причому третя частина нарахованої суми ЄСВ (5%) повинна спрямовуватися на особистий рахунок найманого працівника для оплати лікування, придбання медикаментів", – написав він.

На думку політика, також для зростання реальної зарплати в страненеобходим відповідне зростання продуктивності праці. А розрахунок мінімальної зарплати повинен враховувати середню зарплату, продуктивність праці та вартість життя.Профспілки повинні домовлятися з роботодавцями про галузевий мінімальної зарплати і про повних тарифних сітках у кожній конкретній галузі.

"Те, що відбулося сьогодні – це шлях для миттєвого збільшення надходжень до бюджету за рахунок штучного розширення бази оподаткування та фіскального тиску.Тому насправді українцям зараз не варто чекати підвищення зарплат", – резюмував Олександр Клименко.