Москва "бездарно" намагається приховати окупацію частини українського Донбасу за організованими у цьому регіоні "виборами". Про це 15 листопада у Facebook заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов.

"Це все одно, що намагатися сховати слона за граблями, які щойно вдарили йому по хоботу", – зазначив він.

Турчинов підкреслив, що вибори на окупованій території Донбасу проводило військово-політичне керівництво РФ.

"Із тим самим успіхом вони могли б обрати очільниками фейкових республік двох дворняг із Підмосков'я. Причому для окупованих територій це був би не найгірший формат, адже вони могли б голосно гавкати, але принаймні не грабували б українців, які перебувають під російською окупацією", – сказав він.

Турчинов додав, що "заява президента РФ Володимира Путіна про необхідність ведення Україною переговорів із кремлівськими маріонетками, яких призначили "керувати" квазіреспубліками, – це його нав'язлива та схиблена ідея, яку він безрезультатно намагається проштовхувати ще з 2014 року і яку ніколи не сприйме Україна та весь цивілізований світ".

"Є тільки один шлях виконання Мінських угод, про які постійно згадує Путін, – припинення воєнної агресії та звільнення української території від окупаційних військ та російської зброї", – резюмував Турчинов.

11 листопада на підконтрольних бойовикам територіях Донецької та Луганської областей відбулися "вибори депутатів народних рад і глав республік". Президент України Петро Порошенко назвав ці "вибори" фейковими. У прокуратурі Донецької області нагадали, що причетним до організації "виборів" на Донбасі загрожує довічне позбавлення волі.

Популярне: Від 200 гривень і вище: Вже з 1 грудня на українців чекає нове подорожчання

"Вибори" в ОРДЛО розкритикували Євросоюз і США. Представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що вони порушують міжнародне право і підривають зобов'язання, узяті в межах Мінських угод про врегулювання ситуації на Донбасі. Посольство США в Україні зазначило, що зиск від "бутафорських виборів" в ОРДЛО одержать тільки прибічники Росії на сході України.

За даними СБУ, жителів окупованих територій заманювали на "вибори" дешевими продуктами – їх продавали біля "виборчих дільниць".

За попередніми даними, опублікованими бойовиками, у перегонах лідирують чинні ватажки "ДНР" і "ЛНР" Денис Пушилін і Леонід Пасічник – обидва набрали понад 60% голосів, явка виборців нібито становила приблизно 80%.

12 листопада перший заступник голови комітету Ради Федерації Росії з міжнародних справ Володимир Джабаров заявив, що українська влада має розпочати переговори із "законно обраною владою Донецька та Луганська".