Сьогодні дуже важливй день! Вся країна і сам Президент тримають кулаки на удачу.

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак у складі української делегації в п’ятницю прибув до Берліна, де мають розпочатися переговори делегацій країн – учасниць Нормандського формату на рівні політичних радників лідерів України, Німеччини, Франції та Росії.

Українську делегацію очолює віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

За словами Андрія Єрмака, українська сторона вкотре засвідчує величезне прагнення народу України до встановлення миру на нашій землі.

«Україна зробила все можливе для виконання домовленостей минулорічного саміту лідерів «Нормандської четвірки» в Парижі. Щодо кожного пункту ми надавали свої компромісні пропозиції», – сказав керівник Офісу Президента.

Він зауважив: перемир’я показало, що все можливо, якщо є бажання.

«Настав час конкретних дій та конкретних кроків. Настав час провести наступний саміт лідерів країн Нормандського формату», – наголосив Андрій Єрмак.

Попередня подібна зустріч відбулася в Берліні 3 липня. Анонсовані на 28 серпня перемовини були скасовані.

Основним завданням цих зустрічей є підготовка саміту лідерів Нормандської четвірки – України, Німеччини, Франції та Росії. Саміт планувалося провести ще у квітні, проте через пандемію та неузгодженість позицій його було перенесено на більш пізній термін.

Коли саме ця зустріч відбудеться, наразі невідомо. Українська сторона зацікавлена в найскорішій зустрічі, однак російська постійно знаходить нові перешкоди.

Сам президент покладає великі сподівання на цю зустріч.

Напередодні Президент України Володимир Зеленський і канцлер ФРН Ангела Меркель провели телефонну розмову, вже 12-ту за ліком.

Лідери двох країн відзначили важливість подальшої координації кроків щодо мирного врегулювання на Донбасі, а також висловили сподівання, що зустріч радників лідерів країн нормандського формату принесе чіткі рішення та результати, і невдовзі після цього відбудеться зустріч Нормандської четвірки.

Глава Української держави поінформував про безпекову ситуацію на Донбасі, а також про зусилля української сторони, спрямовані на досягнення миру в регіоні.

Президент подякував ФРН за незмінну підтримку територіальної цілісності та суверенітету нашої держави.

«Дякую за вашу оцінку наших зусиль на шляху до припинення вогню на Донбасі та до мирного врегулювання. Досягнення миру залишається ключовим пріоритетом для мене і для всіх українців», – сказав Володимир Зеленський.

Зі свого боку Ангела Меркель запевнила, що Німеччина продовжуватиме докладати всіх необхідних зусиль для досягнення прогресу в мирному процесі. При цьому вона наголосила на важливості виконання Паризьких домовленостей, досягнутих у Нормандському форматі, передусім дотримання сторонами режиму припинення вогню.