Ймовірність прийняття закону стосовно олігархів надзвичайно висока, – розповів сьогодні заступник голови Верховної ради Руслан Стефанчук в інтерв’ю для РБК-Україна.

Стало відомо, що до другого читання до законопроекту про олігархів № 5599 надіслали понад 1000 правок. Стефанчук впевнений, що буде напруга під час його прийняття, але “ми готові до цього”. Голови Верховної ради запевнив, що нові законодавчі акти уже напрацьовуються.

“До закону надіслали 1 257 правок. Вийшло трохи більше 500 сторінок (пачка А4); Відверто спамових майже немає; Є правки дуже змістовні. На 10-12 сторінок тексту”.

Депутатами пропонується змінити орган, який буде приймати рішення щодо визначення фізособи олігархом і значно деталізувати цю процедуру, – передає Telegram-канал народного депутата Ярослава Железняка.

Депутатами запропоновані наступні варіанти:

  • Кабміном за зверненням РНБО, членів Кабміну або президента України;
  • ВАКС за заявою Кабміну, РНБО, НБУ, СБУ або АМКУ;
  • НАЗК за зверненням АМКУ або іншого державного органу;
  • Спеціально створеною Комісією при НАЗК;
  • Комісією з 7 осіб, де більшість представники міжнародних організацій.

Велика кількість правок стосується визначення НАЗК як головного органу по визнанню олігархом і, як наслідок, надання НАЗК права здійснювати розслідування та вивчати всі обставини. Також мова йшла про уточнення/додавання критеріїв, за якими можуть когось визнати як олігарха. 

Є багато пропозицій щодо додаткових заборон для олігархів. Наприклад, пропонують заборонити їм займати керівні посади в органах державної влади і місцевого самоврядування.

Також хочуть зробити обмеження для інформації, яка стосується внутрішніх українських політичних, економічних, релігійних або соціальних питань.

Нагадаємо, раніше під час брифінгу Голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко наголосила, що цей закон – це фактично легалізація олігархії, він лише імітує боротьбу з ними. Це принизливе шоу було влаштовано для того, щоб відвернути увагу українців від дійсно серйозних змін, які відбуваються в країні.

За її словами, цей документ було внесено до парламенту, щоб створити інформаційний привід для вищого керівництва держави, адже в ньому не міститься жодних важелів, які б обмежували владу олігархії в країні.

Вона повідомила, що команда «Батьківщини» подала альтернативний законопроєкт, покликаний реально боротися з олігархами.

«Наша команда подала сильний альтернативний законопроєкт про демонополізацію, деофшоризацію, про нормальну податкову систему, в якій неможливо ухилятися від сплати податків. Це реальні антиолігархічні кроки. А те, що було сьогодні ухвалено, множить на нуль всі спроби і всі цілі по наведенню ладу в економіці. І тому я прошу людей розбиратися в цьому, розрізняти ці речі і не ловитися на ці інформаційні гачки», – резюмувала Юлія Тимошенко.