Застосування БПЛА Bayraktar на Донбасі та кримінальна справа проти Віктора Медведчука – болючі ляпаси Кремлю, вважає екс-депутат Держдуми Ігор Яковенко.

В останні місяці Київ завдав двох болючих ляпасів Кремлю. Це кримінальна справа проти лідера проросійської партії “ОПЗЖ” Віктора Медведчука та використання у бою на Донбасі ударного безпілотника Bayraktar.

Про це в ефірі телеканалу “Еспресо” заявив колишній депутат Державної Думи РФ Ігор Яковенко.

“Безумовно, Путіну зараз треба відповідати на той ляпас, яку йому Зеленський відважив, коли “Байрактар” образив російську гаубицю. Це насправді було прикро… Це символічний ляпас. Для Путіна є проблема внутрішня – чим відповідати. Мачо він чи не мачо?” Має якось відповісти. Думає. Пауза затягнулася. І я сподіваюся, що якоїсь відповіді критичного масштабу не буде”, – заявив екс-депутат.

Він висловив упевненість, що на повномасштабне вторгнення Путін не наважиться, оскільки “українська армія зараз не та, що о 14-му”.

Другий ляпас, на думку Яковенка, – це кримінальне переслідування в Україні Медведчука. Лідер проросійських сил в Україні перебуває під слідством щодо низки справ, зокрема, про державну зраду. Він під домашнім арештом.

“Це образа. Я думаю, що це одна з причин, чому була ця стаття Медведєва з особистими образами на адресу Зеленського і українського народу. Медведчук для нього дуже важливий. По-перше, як особистість, він близька йому людина, близька духом. Але це також важливо як інструмент втручання у внутрішню політику України. Очікування, що за допомогою партії Медведчука він зможе впливати на політику України, продовжує існувати. І удару по цим планам було завдано якщо не нищівного, то дуже болючого”, – запевнив колишній депутат.

Також На думку журналіста Ігоря Яковенка, зустріч Володимира Зеленського і президента країни-агресора Російської Федерації Путіна неможлива, адже президент України не самогубець

“Президент країни-агресора Росії Володимир Путін та його оточення, особливо генерали, розуміють, що не існує такої опції, коли президент Зеленський, чи будь-який інший керівник України, виконав би ту версію Мінських угод, яка існує в голові Путіна. Тобто включив би терористичний анклав повністю озброєних представників русскава міра, які мають російське громадянство, до складу України. Навіть рух у цей бік українського лідера неможливий”, – зазначив Яковенко.

Журналіст наголосив, що Кремль чудово розуміє, що українська влада не піде на умови Кремля щодо виконання Мінських угод, тож зустріч Путіна і Зеленського неможлива, адже немає предмету для спілкування.

“Для Путіна неможливо перестати воювати з Україною, повернути Крим, припинити військові дії на Донбасі. Це неможливо, такої опції не існує. Так само й для Зеленського не існує опції рухатися у бік виконання Мінських угод у тому вигляді, в якому вони існують у голові господаря Кремля. До Зеленського можна як завгодно ставитися, але на самогубця він не схожий”, – повідомив Ігор Яковенко.