Вже почалась осінь, а разом з нею в Україну повертається холодна пора. А Сили оборони продовжують відтісняти ворога на фронті. Павло Нарожний — військовий експерт вважає, що зміна погоди вплине на контрнаступ ЗСУ. Він зазначив, що активні дії можуть закінчитись всередині листопада.

Про це він сказав в етері телемарафону.

Він зазначив, що скоро опаде листя, а тому вести бойові дії буде складніше і ЗСУ, і російським окупантам. Він зазначив, що активна фаза контрнаступу може завершитись всередині листопада.

«Є ризик, який називається «зеленка». Тобто листя з дерев опаде і, скажімо, на тому самому Куп’янсько-Лиманському напрямку один із факторів успішного стримання – це те, що там є ліси. Там доволі легко ховатися, доволі легко маскуватися. Коли це все листя опаде — це все буде робить набагато складніше, тому що дерева будуть стояти голими і все буде набагато краще видно як нам, так і противнику», — сказав він.

Нарожний також додав, що не варто забувати про холод та мороз, які будуть восени.

«Крім того, не забуваємо про такі фактори як мороз, холод і так далі… Я думаю, що цей дедлайн – середина листопада, коли вже не буде можливості робити активні наступальні дії нам», — сказав військовий експерт.

Додамо, Збройні сили України накопичують прогрес на полі бою, який має призвести до ланцюгової реакції й поразки Росії.

Про сказав командувач Центрального командування США генерал Девід Петреус під час спеціальної події Київського безпекового форуму.

Генерал наголосив, що країни – члени НАТО й далі підтримують Україну у протистоянні російській воєнній агресії.

«Хоча іноді хотілося б, щоб рішення приймалися швидше, зокрема щодо літаків F-16 або далекобійних ракет. Проте обсяги підтримки абсолютно неймовірні», – сказав він.

На думку Петреуса, ситуація на фронті зараз є досить унікальною: «Я не бачив нічого подібного із часів Другої світової війни. Росіяни не особливо вражають знаннями чи діями на полі бою, але вони створили надзвичайно видатну систему оборони, і її досить важко подолати».

Він наголосив, що ЗСУ демонструють виняткові здібності адаптації до ведення воєнних дій в умовах величезних мінних полів, траншей, протитанкових ровів і постійних обстрілів ворога.

А також підкреслив, що українські війська утримують росіян на надзвичайно великій лінії фронту, а також створюють умови для продовження успіху, завдаючи ударів по російських складах, авіабазах, морських базах у Криму й логістичних лініях.

«Ви, можливо, не можете зруйнувати міст, але ви можете зробити його таким, по якому не можна їздити», – зазначив генерал.

Петреус сказав, що, використовуючи західні артилерійські системи, ЗСУ можуть завдати ударів по російських позиціях на більшій відстані.

«Розтягування фронту знижує спроможності росіян. Тобто створюються умови на полі бою, і коли з’явиться можливість, ЗСУ зможуть завдати удару резервними силами», – додав він.

Генерал вказав на успіхи ЗСУ в Роботиному Запорізької області, а також наголосив на важливості запорізького й донецького напрямків.

«Це все накопичується. Коли російські сили почнуть сипатися, важливо, як українці скористаються цим для того, щоб здійснити розрив лінії комунікацій і відрізати Крим. В ідеалі було б добре знищити Керченський міст, і коли це буде зроблено, російські сили опиняться в ситуації знищення», – переконаний Петреус.

Ексдиректор ЦРУ також високо відзначив роботу українських сил протиповітряної оборони:

«В Україні надзвичайно вражаюча протиповітряна оборона, тому важко росіянам досягнути успіхів у повітрі, вони не можуть застосовувати ефективно свої повітряні сили».

«Я думаю, що прогрес ЗСУ буде продовжуватися, і зрештою він стане сталим і ми побачимо це на полі бою», – резюмував Петреус.

Тим часом український контрнаступ триває та Сили оборони роблять все можливе, аби вигнати ворога з нашої землі. Зовсім скоро всі окуповані території повернуться під контроль України.