Команда «Поборемо корупцію разом» продовжує знайомити вас із претендентами на доблесний пост народного депутата. На цей раз ми зупинимось на постаті одіозного висуванця від партії Ляшка в одномандатному виборчому окрузі №126 у Львівській області – Ростислава Новоженця.

Це один із небагатьох кандидатів, який славиться своєю впізнаваною харизмою та поведінкою, що часто межує із політичною клоунадою. Людина, настільки епатажна, що конкурувати із ним міг би лише сам вельмишановний лідер  радикальної партії – пан Ляшко.      

Якщо спитаєте, як формувався образ найепатажнішого політика Львівщини, то відповідь вельми проста, ба навіть може вас розчарувати.  Суть у тому, що значна частина політичної діяльності Новоженця – гострі виступи й виловлювання, провокативні й нетрадиційні акції, що все більше наближають його до позиції блазня від політики.

По-суті, ми бачимо дві сторони медалі кандидата, де з одного боку, золота медаль, вузівський диплом і навіть… володіння мовою есперанто (принаймні так записано у всезнаючій Вікіпедії). А з іншої – постійні дивні та необґрунтовані вчинки, що здебільшого викликають галас серед населення.

Достатньо згадати, чергову одіозну акцію проти російського «Сбербанку» під гаслом «Москалі, віддайте наші гроші». Як виявилось, Ростислав Павлович, вважаючи цей банк правонаступником радянських банків, вимагав повернути йому заборгованість у розмірі 10 000 карб., що у перерахунку на сьогодні, з відповідною моральною шкодою мали перетворитися у цілий мільйон українських гривень (!). Така зацікавленість своїм втраченим майном, зробила із нього ще й героя сюжету для місцевого телеканалу ZIK.

Чи ще одна історія із відрахуванням на стенді в центрі Львова дні, що залишились Януковичу до пенсії. А головне, що таких випадків безліч, і кожен шокує рівнем епатажу та одіозності на львівському сегменті політики.

Та є і одна позитивна риса – це довготривале перебування в лавах однієї партії, а саме Української Республіканської, починаючи з далекого 1990 року. Ба більше, власний перехід під егіду Ляшка, кандидат пояснює не особистим, а скоріш партійним рішенням.

Також пан Ростислав уже має депутатський досвід, щоправда регіонального масштабу: у 2006-2010 роках він був депутатом Львівської обласної ради, членом фракції БЮТ.

Варто зазначити, що не  тільки цим цей кандидат привертає нашу увагу. Як би це не було дивно, але в передвиборчій боротьбі його не варто списувати з рахунків. Мало того, він один із тих, хто може пожвавити боротьбу та внести до неї купу веселощів та сюрпризів. Залишається тільки споглядати.

Справа в тому, що Новоженець  опинився в одному з найцікавіших і не прогнозованих округів (126-й). У якому незважаючи на те, що переможець попередньої кампанії, Олег Канівець, йде у списку Громадянської позиції, перемога його основного конкурента Андрія Кота, якого висунув Блок Петра Порошенка, суттєво утруднюється: гідну конкуренцію йому складе голова ЛОДА та власник Моршинської  Микола Хміль («Самопоміч»).

Цілком імовірно, що стратегія поведінки пана Новоженця буде базуватися на суцільній критиці одного із цих кандидатів, і вже точно на відомій епатажності, яка розігріє боротьбу вже відомих фаворитів цього окружного політичного батлу. 

 

Автор: Кай Кіт