surkov-

У Службі безпеки України обіцяють найближчими часом оприлюднити дані щодо причетності радника президента Росії Владислава Суркова до злочинів, скоєних проти учасників Революції гідності в 2014 році.

Про це в середу на брифінгу в Києві сказав радник глави СБУ Маркіян Лубківський, відповідаючи на запитання те, чи є у СБ України факти щодо причетності російського політика до подій на Майдані, про що раніше заявляв глава спецслужби.

"Ми про це не забули. Такі факти будуть оприлюднені найближчим часом", – сказав у середу на брифінгу в Києві радник голови СБУ Маркіян Лубківський, відповідаючи на запитання те, чи є у СБ України факти щодо причетності російського політика до подій на Майдані, про що раніше заявляв глава спецслужби.

Як повідомлялося, 18 лютого глава СБУ Валентин Наливайченко заявив про причетність Суркова до керівництва групами снайперів під час масових акцій протесту у Києві в лютому 2014 року. Він також повідомив, що в кінці 2013 – початку 2014 року до Києва приїжджали три групи співробітників ФСБ для організації і планування розгонів учасників акції протесту столиці України.

За словами глави СБУ, екс-співробітники спецпідрозділу СБУ "Альфа" на допитах надали інформацію про місце розташування снайперів, які цілилися в мітингувальників і правоохоронців. "В рамках цього провадження є посади, прізвища, копії паспортів, дати їх в'їзду-виїзду, який зв'язком вони користувалися, в яких приміщеннях знаходилися, як радник президента Путіна Сурков ними керував у Києві", – сказав Наливайченко.

Згодом він повідомив, що в діях Суркова є складова військово-політичного втручання у справи України з метою повалення державного устрою. Наливайченко також назвав прізвища генералів і офіцерів ФСБ РФ, які торік під час масових протестів у Києві приїжджали в Україну з метою повалення державного устрою.

Читайте також: Акції в Україні фінансуються з кишень Азарова, Царьова й Олійника – СБУ

18 березня 2015 начальник Головного слідчого управління Служби безпеки України Василь Вовк заявив, що СБУ вже передала Генеральній прокуратурі матеріали розслідування злочинів, скоєних під час Революції гідності, в яких, зокрема, фігурує радник президента РФ Сурков.