мосійчук

Піонер квітневого позбавлення особливої привілеї депутатів -недоторканності – Ігор Мосійчук – досить цікавий персонажі у ВРУ. Хто, за що, як і коли?

Мосійчук – особистість багатогранна у плані діяльності.
Ігор Володимирович Мосійчук – журналіст, провідний діяч організованого соціал-націоналістичного руху, головний редактор газети «Вечірній Васильків», фігурант справи «васильківських терористів». Від недавнього часу (з 2014р.) ще й народний депутат від Радикальної партії, а також заступник Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Варто зазначити, що він – колишній заступник батальйону "Азов".

Біографія:
Народився у 1972 р. у м. Лубни на Полтавщині в родині українських інтелігентів. Закінчив лубенську середню школу № 1.

У 1990 році, під час служби в лавах Радянської армії на Далекому Сході, створив гурток української націоналістичної молоді. У 1991 р. на знак підтримки Акту проголошення незалежності України вибив собі на руці татуювання у вигляді Тризуба, за що отримав кілька діб гауптвахти.

Активна діяльність:
Восени 1993 року разом із Олегом Гаврильченком відновив видання першої україномовної газети «Хлібороб» і досліджував діяльність та погляди її засновників братів Шереметів, які, до речі, були основоположниками українського націоналізму. Ось звідки "ноги ростуть" у фотографій, де Мосійчук у футболках з різними неоднозначними символіками і на фоні різних патріотичних символік.

Дуже активна діяльність або тричі активіст
Активіст УНА-УНСО
1994 року вступив до лав УНА-УНСО. 18 липня 1995 року, під час похорону Патріарха Володимира, брав активну участь у бійці між «унсовцями» та бійцями спецпідрозділу «Беркут», які перешкоджали похованню. Через декілька днів разом із двома іншими членами організації внаслідок провокації затриманий правоохоронцями на станції Гребінки. До січня 1996 року перебував в нелегальному становищі. Згодом був помічником-консультантом народного депутата України Юрія Тими, активно співпрацював із радянськими дисидентами Анатолієм Лупиносом та Петром Хмаруком.

У січні 1996 року Ігоря Мосійчука заарештували у Полтаві. За сфабрикованим вироком він отримав рік позбавлення волі, але після втручання відомих політиків за півроку був звільнений. Проживаючи в Полтаві, разом з чільними діячами УНА-УНСО Андрієм Гринем та Валерієм Пальчиком редагував газети «Наше слово» та «Наш край», організовував одну з останніх прижиттєвих виставок заслуженого художника України Данила Нарбута.

Активіст СНПУ
Після розвалу УНА-УНСО у 1998 році вступив до СНПУ. Наприкінці 2000 року разом із нинішнім міським головою Лубен Василем Коряком видавав газету «Тихий жах», яка у різкій формі критикувала діяльність тодішнього Президента та його представників на місцях.

В часі парламентських виборів 2002 року, як довірена особа кандидата в народні депутати України В'ячеслава Білоуса, намагався протистояти обранню до Верховної Ради особистого ставленика Кучми — президента «Укрнафти» Олега Салміна. Незабаром на Білоуса та Мосійчука було здійснено замах у формі зумисно підлаштованої автомобільної аварії.

У 2002–2005 роках мешкав у Києві. Співпрацював із очолюваною В'ячеславом Білоусом Спілкою офіцерів України. Брав участь у акціях протесту проти режиму Кучми, був частим гостем української студії радіо «Свобода».

У 2004 році, після ІХ з'їзду СНПУ (який перетворив партію у Всеукраїнське об'єднання «Свобода», змінив символіку та програму) виходить з партійних лав.
Активіст СНА

У 2010 році бере участь в заснуванні Соціал-Національної Асамблеї. З 2011 року обіймає посаду члена Виконавчого комітету СНА та призначається Головою Прес-служби СНА. Бере участь у підготовці реєстрації соціал-націоналістичної політичної партії. Після створення при активній участі Соціал-Національної Асамблеї добровольчого батальйону МВС України «Азов», став заступником командира батальйону по зв'язках з громадськістю

Громадсько-політична діяльність у Василькові
З 2005 року Ігор Мосійчук постійно мешкає у Василькові. На початку 2006 року виступив з ініціативою відновлення газети «Вечірній Васильків», посаду головного редактора якої з тих пір обіймає. Мосійчук розпочав журналістські розслідування, які набули широкого резонансу в місті. В газеті надрукували статтю про діяльність Васильківської нафтобази, де фігурували кілька депутатів міської ради. Після цього журналіст був жорстоко побитий; йому погрожували по телефону. Мосійчук продовжував публікувати гострі матеріали, що критикували діяльність місцевої влади, яка, в свою чергу, почала чинити тиск і перешкоди в роботі журналістів. Тоді Ігор Мосійчук звернувся за допомогою до громади, а також розмістив в соціальних мережах лист-звернення до генерального прокурора та голови СБУ. З того часу Ігор Мосійчук знайомиться з керівництвом ВМГО «Патріот України», яке виступило на його підтримку. У 2010 році спільно з іншими однодумцями виступає ініціатором започаткування Соціал-Національної Асамблеї і стає членом керівництва вказаної структури.

На виборах 2010 року разом із ще одним соціал-націоналістом — Сергієм Бевзом був обраний депутатом до Васильківської міської ради. Став головою постійної депутатської комісії Васильківської міської Ради з регламенту і співпраці з правоохоронними органами. У міськраді виступив проти незаконного відчуждення у приватну власність земель Васильківщини.

Депутати-соціал-націоналісти (Сергій Бевз та Ігор Мосійчук) за підтримки місцевого осередку ГО «Патріот України» та активістів СНА ініціюють наведення правопорядку в Василькові. За їх сприяння в місті були закриті гральні заклади та нічні клуби, де торгували наркотиками, був очищений від засилля нелегалів місцевий ринок, зупинено циганський кримінал, повернено помешкання незаконно виселеним з гуртожитку васильківцям.

В травні 2013 року балотується на пост мера Василькова.

Так активно відстоював свою позицію, що не оминув політув'язнення.
З серпня 2011 року в Україні розпочалася низка арештів активістів організованого соціал-націоналістичного руху. Їм інкримінували підготовку теракту. Почалася справа так званих «васильківських терористів», яка набула всеукраїнського резонансу. Дані дії СБУ та МВС організований соціал-націоналістичних рух розцінив, як політичні репресії. 

З серпня 2011 по лютий 2014 Ігор Мосійчук разом з іншими «васильківськими терористами» (Сергієм Бевзом та Володимиром Шпарою) утримувався у сумнозвісній ще з радянських часів Лук'янівській в'язниці.

З початком судових засідань у справі «васильківських терористів» Ігор Мосійчук зробив з-за грат цілий ряд звернень до журналістів та громадськості щодо абсурдності самої справи та її репресивного характеру

Перебуваючи за гратами, 2 червня 2013 року Мосійчук взяв участь у дострокових виборах Васильківського міського голови. Його кандидатуру висунула опозиційна політична партія «За Україну» при підпримці Спілки офіцерів України, товариства «Меморіал» та інших громадських організацій. Довіреною особою Мосійчука став Герой України, колишній радянський політв'язень Левко Лук'яненко; Мосійчука також підтримав сотник УПА Мирослав Симчич-Кривоніс. Керівником виборчого штабу став Ігор Криворучко. Передвиборчу агітацію проводили члени ВМГО «Патріот України» та Соціал-Національної Асамблеї, які закрили незаконний гральний заклад у Василькові і організували марш через місто «… із запаленими фаєрами, під гаслами „Заберіть казино, поверніть Мосійчука“ і „Свободу патріотам!“».

У січні 2014 року отримав шість років ув'язнення, амністований у лютому після перемоги Євромайдану. Через рік, 13 лютого 2015 року Колегія суддів Апеляційного суду Київської області зняла з Ігоря Мосійчука та його побратимів обвинувачення у тероризмі; справа проти них була закрита за відсутністю складу злочину

З активістів в депутати!

Депутат Київради
У травні 2014 року обраний депутатом Київради від «Радикальної партії Олега Ляшка», став головою постійної комісії з питань дотримання
законності, правопорядку та боротьби з корупцією. 4 вересня на сесії Київради виступив за зняття з обговорення земельних питань, які не були, на його думку, обгрунтовані; відбулася сутичка с мером Кличком. Iніціював введення пільг для учасників АТО.

Народний депутат

На позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року балотувався в Верховну Раду від «Радикальної партії Олега Ляшка» по загальнодержавному багатомандатному округу, № 9 у партійному списку. Обраний народним депутатом Верховної Ради України VIII скликання. У Раді займає посаду першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. По стану на середину лютого 2015 року виступив 17 разів з трибуни і з місця, зробив три депутатські запити, зареєстрував 10 законопроектів.

Критика
У 2009 році Мосійчук вступає у конфлікт з вірменською діаспорою Василькова.

Окремі дослідники, такі, як кандидат політичних наук Антон Шеховцов, вважають, що не дивлячись на явно сфальсифікований характер справи так званих васильківських терористів, не можна однозначно оцінювати політичну та громадську діяльність Мосійчука у Василькові. За часи офіційного та неофіційного правління у місті мера-регіонала С. І. Iващенка, Васильків прославився на всю Україну низкою земельних, квартирних, корупційних, виборчих та терористичних скандалів. На думку Шеховцова, Мосійчук, який в ті часи входив до керівництва васильківської організації «Патріота України», зіграв суперечливу роль під час міських виборів у Василькові у 2010 році, фактично підтримавши Iващенка. Сам Мосійчук будь-які зв'язки з Iващенком категорично заперечує.

Громадське телебачення провело розслідування джерел фінансування «Радикальної партії Олега Ляшка» під час передвиборчих змагань у 2014 р. Серед спонсорів Радикальної партії був названий і Ігор Мосійчук. Після того, як журналісти запитали, звідки з'явилися кошти у колишнього політв'язня режиму Януковича, Мосійчук відповів, що в той час, коли він знаходився за гратами, його дружина керувала рекламним бізнесом, що приносив «мільйон доларів прибутку в рік».

Коментуючи участь Мосійчука у справах батальйону «Азов», заступник командира батальйону з виховної роботи з особовим складом Олег Однороженко заявив, що «в жодних реальних бойових операціях ані Ляшко, ані Мосійчук ніколи участі не брали, а лише приїжджали попіаритися і познімати себе на фоні подій.»

Звинуванчення

Заступник голови Дніпропетровської ОДА Борис Філатов звинуватив Мосійчука у розповсюдженні в соціальних мережах інформації, яка привела до втрат в батальйонах «Азов» та «Шахтарськ».

Він написав великий текст на адресу Ляшка та Мосійчука /Facebook, borys.filatov, 4 августа 2014/

Мосійчук відповів, що інформацію передрукував і відношення до втрат не має.

"Доторкнись і не пробач" або Феєрії Фейсбуку на сторінці Мосійчука

фб01

фб0

фб1

Джерело: Корупція.інфо